Ellen en Petra zeer content met alle cadeautjes voor de Voedselbank-kinderen.
Ellen en Petra zeer content met alle cadeautjes voor de Voedselbank-kinderen. ((Foto: Frits van Eck))

Sinterklaas vergeet Voedselbank-kinderen niet

ALKMAAR - Sinterklaas is ook de Voedselbank-kinderen niet vergeten. Meer dan duizend ingepakte cadeau's liggen stapels dik op tafels en stoelen in de kantoorruimtes bij Voedselbank Alkmaar aan de Pettemerstraat. De sinterklaasperiode betekent piekdrukte voor de vaste medewerkers Ellen, Petra en 'J.G.'. Ze zijn het inmiddels wel gewend, want ze werken hier al jaren. Kwamen de cadeau's de laatste jaren vooral na 5 december binnen, door een vroegtijdige oproep werd er nu voldoende speelgoed aangeleverd vóór het grote kinderfeest. Dat betekende werk aan de winkel, want alles moest nog ingepakt worden.

"Dat was een pittig klusje", zegt Petra met een grote glimlach. "Maar we doen het met liefde én we zijn het gewend. Als je dan die blije gezichten ziet, weet je waar je het voor doet." De tasjes met sinterklaascadeau's worden uitgedeeld met de vaste pakketten in verschillende maten voor kleine en grote gezinnen. Maar liefst 62 vrijwilligers zorgen wekelijks voor het vullen van de pakketten, met groeten, vlees, zuivel en en lekkers. De pakketten worden op drie vaste uitgiftepunten door vaste vrijwilligers verdeeld. "We zeggen ook altijd tegen onze klanten het pakket als basis te gebruiken en de rest bij te kopen in de supermarkt of op de markt. Als je tegen 17.00 uur over de markt struint, zijn er altijd kooplui die van hun goederen af willen en deze veel goedkoper aanbieden; profiteer dan van!"

Golfbewegingen

De Voedselbank vaart mee op de golfbewegingen van de economie. Dat het economisch beter gaat in Nederland, is volgens Petra dan ook direct zichtbaar. "We hebben nu veel minder klanten dan een paar jaar geleden. Maar ondanks de welvaart zijn er nog veel mensen met heel weinig bestedingsruimte. We komen bijvoorbeeld regelmatig alleenstaande ouderen tegen met volstrekt lege keukenkastjes. Ze maken geen gebruik maken van de Voedselbank, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen. "De schaamte is nog steeds groot. Vooral wanneer mensen voor het eerst een pakket komen halen. Vooroordelen zijn er ook. Zo hielden we laatst een presentatie op een school en daar dacht een leerling dat we veel producten aanbieden die over de houdbaarheidsdatum zijn, maar dat is zeker niet het geval. We moeten een strenge voedselveiligheidseisen voldoen en worden daar ook op gecontroleerd. Het is vrijwilligerswerk, maar we zijn goed georganiseerd en werken heel gestructureerd."

Pallets chips

Terwijl J.G. de hal aan de Pettemerstraat laat zien, vertelt hij over de goederen die wekelijks binnenkomen. "We hebben veel vaste leveranciers uit de regio; daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. We werken ook veel met vaste vrijwilligers dus we kennen elkaar goed, waardoor veel processen gestroomlijnd verlopen. Soms krijgen we ook te veel binnen. Zo kregen we een keer onverwacht tientallen pallets chips binnen. Dit verspreiden we dan onder andere voedselbanken; er gaat niets verloren. Het is altijd leuk om te zien dat onze klanten super creatief worden met de producten uit de pakketten. Ze googelen gewoon wat er allemaal mogelijk is en met ogenschijnlijk eenvoudige producten toveren ze de meest bijzondere gerechten op tafel. Daar maken ze dan weer foto's van en soms mag ik een stukje proeven; prachtig toch?!"

Meer weten of iets doneren? Kijk voor meer informatie op www.voedsebankalkmaar.nl of bel 072-5401592.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten