Ingrid Dingjan, Waddenzee, gemengde techniek.
Ingrid Dingjan, Waddenzee, gemengde techniek. ((Foto: aangeleverd))

De zee + 12 kunstenaars bij Kunstuitleen Alkmaar

ALKMAAR - Bij Kunstuitleen Alkmaar is momenteel een tentoonstelling te zien van 12 kunstenaars die allen lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Deze kunstenaars verbeelden in hun werk de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. Van precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail, tot ruige registrators met een breed gebaar en een bewogen expressie.

Er is werk te zien van Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan, Luk van Driessche, Geer Huybers, Katinka Krijgsman, Leentje Linders, Edith Madou, Ageeth van den Oever, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries en Coob Zeeman.

Mannenbolwerk

Sinds de oprichting begin jaren '50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. In de beginjaren bestaat er een sterke band met de Koninklijke Marine. Zo varen kunstenaars mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren '60 en '70 vindt geleidelijk een omslag plaats en dringen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Rond de jaren '90 is er uit die ontwikkeling een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert. Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn. De diverse werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek, behoren tot de beste die de kunstenaars hebben gemaakt.

De tentoonstelling de zee + 12 kunstenaars is nog te zien tot en met zondag 5 januari bij Kunstuitleen Alkmaar aan de Bergerweg . Geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur (kerst en nieuwjaarsdag gesloten).

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten