Zo ziet station Noord er straks uit.
Zo ziet station Noord er straks uit. ((Foto: (Impressie: aangeleverd)))

Station Alkmaar Noord op de schop

Station Alkmaar Noord op de schop

ALKMAAR - Station Alkmaar Noord gaat op de schop. het stationsgebouw en de perrontunnel zijn 40 jaar oud en aan vervanging toe. Bovendien zijn er geen liften en voldoet zo niet aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalide reizigers. Donderdag 12 december ondertekenden de gemeente Alkmaar, NS en firma K Dekker bouw & infra overeenkomsten met ProRail. De werkzaamheden starten in augustus 2020 en zijn naar verwachting in mei 2021 afgerond.

Het station en omgeving krijgen de komende jaren een volledige metamorfose. De perrontunnel krijgt twee glazen liften naar de perrons. Er komen royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Met op het dak zonnepanelen wordt het station Alkmaar Noord ook nagenoeg energieneutraal. De panelen wekken straks ruim 90% van het jaarlijkse verbruik van dit station op. In het stationsgebouw en de perrontunnel komt energiezuinige ledverlichting. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek in de huidige fietsenstalling. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS, dat eerder ook het Alkmaarse hoofdstation onder handen nam.

Wethouder verkeer Marcel van Zon is ingenomen met de nieuwbouw. "Door de slechte toegankelijkheid van het station voor mindervaliden was dit een reeds lang gekoesterde wens van de gemeente. Daarbij is de vernieuwing van het station Alkmaar noord ook een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de totale stationsomgeving."

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten