Einde aan 45 jaar topzaalvoetbal in Alkmaar

Algemeen
Peter Koch (m) organiseert HE Toernooi.
Peter Koch (m) organiseert HE Toernooi. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Na 45 jaar komt er een einde aan het meest roemruchte zaalvoetbaltoernooi van Nederland. Toernooi-directeur Peter Koch vindt het na bijna een halve eeuw organiseren mooi geweest en neemt op zondag 29 december in sporthal De Hoornse Vaart afscheid met een reunie-toernooi met alle sterren en ploegen die in de loop der jaren het HE-toernooi groot hebben gemaakt.

"Waarom ik er mee stop?", herhaalt Koch de vraag van de verslaggever. "Dat komt vooral nadat ik er twee jaar geleden in was geslaagd de beste zaalvoetballer ter wereld naar Alkmaar te halen. Volgens de tussenpersoon, Issy Hamdaoui, kostte dat een vermogen, maar toen Ricardinho een jaar later onverwacht niet kon komen door een ingelaste training van zijn Spaanse werkgever Inter Movistar, wilde ik uiteraard mijn forse bedrag, dat ik via Hamdaoui al vooruit betaald had, terug. Toen bleek dat Ricardinho nooit een cent ontvangen had en al het geld was verdwenen in de zakken van Hamdaoui. Buiten het geld was ook mijn band met Issy, die ik al jaren als een vriend beschouwde, in een klap verdwenen. En hoewel ik dat mezelf eerst niet wilde toestaan, bleek ik daar toch een klap van te hebben overgehouden. Hoewel mijn vorige toernooi ook weer geslaagd was met een volle hal en met landskampioen Hovocubo als een prachtige winnaar, gaf die dag mij weinig vreugde meer. Ik was er met mijn hart niet meer bij. En in de loop der maanden werd dat gevoel sterker en kwam ik tot het besluit dat het na 45 jaar mooi was geweest."

Allermooiste

"Wat mijn mooiste toernooi was? Haha, da's onmogelijk te zeggen. De editie met Charleroi in de jaren negentig was zaalvoetbaltechnisch de allermooiste. Charleroi had louter Braziliaanse profs in dienst en die speelden zaalvoetbal van een andere planeet. Maar ach, er zijn zoveel mooie ploegen geweest. En spelers niet te vergeten. Want die maken zo'n evenement. John de Bever, lange Jan Zwarthoed, Jermaine Vanenburg, Mourad Boukhari, Issy Hamdaoui. Allemaal geweldige publiekstrekkers."

Allerbeste

Over de allerbeste speler hoeft Koch geen seconde na te denken. "Dat is Edwin Grunholz. Een fenomeen. Vijftien jaar lang topscorer in Nederland en in Belgie. Tien keer mijn toernooi gewonnen. Ik weet nog goed dat ik de Haagse bond belde met de vraag of zij nog een aardige ploeg wisten. Kwamen ze met Silva Boys. Dat waren de broers Grunholz, die hun jongste broertje meenamen. Dat was Edwin. Vijftien jaar en zo mager als een lat. Maar niet te houden, een sensatie. Voor de tegenstanders en het publiek. Edwin werd een persoonlijke vriend en hij bracht mijn toernooi naar een landelijk niveau."

Topzaalvoetbal

En met diezelfde Grunholz sluit Koch ook 45 jaar topzaalvoetbal in Alkmaar af. "We gaan er op zondagmiddag vanaf 12.00 uur een prachtige dag van maken. De toegang is vrij en we gaan nog een keer de sterren van toen bewonderen. Grunholz komt met onder anderen Hennie Lettinck naar De Hoornse Vaart en verder doen de bekende ploegen van vroeger zoals AV Jan lll, Crawford, White Stones, Cafe De Zaak, Lios en natuurlijk Handsome Eight zelf mee. Vanaf vier uur gaan we feest vieren met muziek, een drankje een hapje en met verhalen over hoe goed we vroeger allemaal waren..."

Voor het besloten feest kunnen zich, voor €15 onbeperkt eten en drinken, nog steeds mensen opgeven bij peterkoch8@hotmail.com