Vignet Gezonde School voor Alkmaarse school

Algemeen
Openbare Vroonermeerschool heeft het vignet Gezonde School behaald.
Openbare Vroonermeerschool heeft het vignet Gezonde School behaald. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Openbare Vroonermeerschool heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laat de school zien dat ze voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. "Wij zijn trots op dit behaalde resultaat", aldus een woordvoerder.

"Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval. Onze school heeft bovendien speciale aandacht voor het themacertificaat 'Voeding'. Hiervoor zetten we de volgende activiteiten in; we zijn van mening dat het goed is om kinderen ook wat mee te geven over gezonde voeding alsmede het menselijk lichaam, de natuur, bewegen en alles wat met gezondheid te maken heeft. Natuurlijk kan een school niet 'alles' maar we kunnen wel een bijdrage leveren wat betreft een gezonde leefstijl. We hebben daarom bij de start van de Vroonermeerschool ervoor gekozen om een aantal afspraken met elkaar en met de ouders van onze leerlingen te maken wat betreft eten, drinken en traktaties.

Tussendoortjes

Als pauzehap wordt om 10.00 uur water gedronken en een stukje groente of fruit gegeten. Tijdens de lunch om 12.15 uur wordt water, melk, karnemelk en thee geschonken en staat een gezonde lunch op het programma als middageten. Liefst gewoon volkoren brood met gezond beleg. Pindakaas, notenpasta, appelstroop, omelet, humus, smeerkaas, aardbeien, kaas of vleeswaren. Een extraatje in de trommel zoals een handje nootjes, snoeptomaatjes, een gepeld gekookte ei, olijven, wat bessen, een sneetje roggebrood, een wrap mag natuurlijk wel. Tussendoortjes, naast de gezonde volkoren boterhammen of incidenteel een muesli- of krentenbol, zijn helemaal niet nodig zijn. Een goede reminder kan zijn; overal waar koek op staat hoeft niet en kan wachten tot na 14.00 uur. Traktaties op verjaardagen zijn gezonde traktaties dus geen snoep of koek.

Jaarlijks doet de Vroonermeerschool mee met het project 'Ik eet het beter' https://www.ikeethetbeter.nl. Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.