'Wonderlicht wordt een visueel spektakel'

Algemeen
Welkom in de magische wereld van Wonderlicht.
Welkom in de magische wereld van Wonderlicht. Foto: Sacred Places: @Sarah Selfslagh

ALKMAAR - 'Wonderlicht'. Deze titel zegt alles over de avondwandeling vol licht en vuur die 14 tot en met 16 februari plaatsvindt. Met lichtprojecties, verlichte lotusbloemen in de Singel, vuurbomen en internationale straattheateracts moet het een magische ervaring worden. Die route begint bij de Bergerbrug en loopt via het Bolwerk naar het eindpunt in de Parkstraat. Aan Wonderlicht Alkmaar is een 'buddyproject' gekoppeld, zodat eenzame ouderen ook de bijzondere wandeling kunnen meemaken.

Een magische avondwandeling over het Bolwerk

"Wonderlicht is nieuw en uniek. In andere steden zijn wel lichtprojecten, maar deze combinatie met vuur en theater is nieuw", zegt Rowy Onrust van het organiserende DOSS Event Support. "Vanaf het moment dat je de route loopt, is er meteen van alles te zien aan licht en vuur. Het wordt gewoon een fascinerend visueel schouwspel. Er zit een opbouw in het parcours, van rustig naar steeds meer spektakel. Het zijn geen losse onderdelen, maar je loopt er vanzelf langs en zo beland je zomaar in een theatervoorstelling. Om enorme drukte te voorkomen, werken we in tijdsblokken. Per blok is er een maximaal aantal bezoekers. Die zien onder meer de lichtgevende nomaden van 'Sacred Places' in het water van de Singel en bij de Kneppelbrug kom je de zwevende ballon van Otto Baron von Tournix tegen. Vanaf het eindpunt in de Parkstraat gaan bezoekers - dwars door de Grote Kerk - terug naar het festivalhart op het Canadaplein. In de Grote Kerk staan lange tafels waar bezoekers - tegen een kleine vergoeding - kunnen aanschuiven voor een kop soep met brood. Het festivalhart op het Canadaplein krijgt een grote bedoeïenentent met gezellige zithoekjes, akoestische muziek, sprekers en dichters. Ook is er een vuurplaats waar je marshmallows roostert of een glas glühwein drinkt. Of het weer nog roet in het eten kan gooien? Dan moet het wel héél slecht weer zijn, maar daar gaan we niet vanuit. We kunnen het project niet uitstellen, dus we gaan er gewoon voor!"

Buddyproject

De onlangs opgerichte stichting Creatuur heeft zich aan 'Wonderlicht' verbonden en lanceerde het buddyproject. "Als stichting willen we deelnemen aan projecten waar een sociaal element in zit", zegt Geert ten Dam namens de stichting. "Dat we via het buddyproject eenzame ouderen een prachtige avond kunnen bezorgen, spreekt ons dan ook ontzettend aan. We rekenen op zo'n 200 tot 250 ouderen. Alles wordt voor ze verzorgd. We halen ze op en in de Grote Kerk maken ze kennis met hun vrijwilliger/buddy. Vervolgens maken ze samen de theaterwandeling. We hebben al een aantal buddy's gevonden, maar we hopen op nog veel meer. Deze vrijwilligers mogen de wandeling gratis lopen, maar het geeft natuurlijk gewoon een goed gevoel om deze groep ouderen een onvergetelijke avond te bezorgen. Na afloop drinken ze nog een kop warme chocolademelk bij een van de vuurschalen." Wonderlicht gaat elk kwartier van start tussen 18.00 en 22.00 uur. Online prijzen zijn 4 euro voor iedereen vanaf 7 jaar, kinderen tot en met 6 jaar mogen voor 1 euro naar binnen. Kijk voor meer informatie over Wonderlicht, het buddyproject en de ticketverkoop op www.wonderlichtalkmaar.nl.


Aan Wonderlicht Alkmaar is een 'buddyproject' gekoppeld, zodat eenzame ouderen ook de bijzondere wandeling kunnen meemaken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding