Harold Plooijer.
Harold Plooijer. ((Foto: aangeleverd))

Interessante lezing bij Metius Alkmaar

ALKMAAR - De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius organiseert vrijdag 31 januari om 20.00 uur in wijkcentrum 'Thuis in Overdie', van Maerlantstraat 10 in Alkmaar een lezing over 'historische astronomische Instrumenten' door Harold Plooijer.

Vanaf de oude Grieken tot en met de middeleeuwen was het astrolabium, naast de zonnewijzer, het meest gebruikte astronomische instrument voor tijdwaarneming. De meetkundige principes zijn in de tweede eeuw van onze jaartelling vastgelegd door Ptolemaeus, maar een beschrijving van de eerste fysieke astrolabia dateert van ongeveer tweehonderd jaar later.

Het astrolabium bleef in gebruik tot de uitvinding van de telescoop en het slingeruurwerk. Met het verdwijnen van het astrolabium verdween helaas ook een deel van de meetkundige en astronomische kennis die ten grondslag ligt aan astronomische tijdwaarneming. Deze lezing behandelt de opbouw, de meetkunde en het gebruik van zowel het planisferisch als het universeel astrolabium, Ook de armillairsfeer en het kwadrant komen aan bod.

Harold Plooijer is gepensioneerd ontwerper van hard- en software voor datacommunicatiesystemen bij de Koninklijke Marine. Sinds 2003 is hij lid van de Helderse vereniging voor weer- en sterrenkunde 'Zenit'.
De belangstelling voor het astrolabium is ontstaan vanuit zijn belangstelling voor astronomische horloges.

Toegang niet leden: € 6,00. Zie ook www.metius.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten