Het gaat maar door met de krapte op de huizenmarkt.
Het gaat maar door met de krapte op de huizenmarkt. ((Foto: Adobe stock))

Geen woningcrisis maar woningnood

ALKMAAR – Het gaat maar door met de krapte op de huizenmarkt. Dat blijkt uit het de woningmarktanalyse van Leygraaf Makelaars. In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag en de lage rente. Er wordt gesproken over een wooncrisis, maar inmiddels is de term woningnood meer op zijn plaats. In het vierde kwartaal werden in Alkmaar 315 woningen verkocht, terwijl dat in dezelfde periode in 2018 nog 296 was. De gemiddelde verkoopprijs van een Alkmaarse woning steeg van 267.700 naar 294.600 euro. De gemiddelde transactieprijs in Noord-Kennemerland steeg de gemiddelde transactieprijs met 4,9% naar 322.000 euro. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo, waar de gemiddelde prijs van een woning een stuk hoger ligt.

In de regio Noord-Kennemerkland werden in het 4e kwartaal van 2019 14,5% meer woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van doorstromende huishoudens die hun woning te koop zetten. In het afgelopen kwartaal zijn er ruim 8,6% minder woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het gevolg hiervan is dat de woningmarkt nog krapper is geworden. Dit maakt het voor woningzoekers vrijwel onmogelijk om een geschikte woning in onze regio te vinden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om de beoogde doelen te behalen. Bij nieuwbouw aan de rand van steden en dorpen ondervinden Natura2000-gebieden meer stikstofhinder dan bij binnenstedelijke inbreiding. Om de woningmarkt weer iets op gang te brengen, is het dus van belang dat er snelheid wordt gemaakt in het binnenstedelijk ontwikkelen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten