Alkmaarse Lotte Mol in race voor titel TaalHeld van Nederland

Algemeen
Alkmaarse Lotte Mol in race voor titel TaalHeld van Nederland.
Alkmaarse Lotte Mol in race voor titel TaalHeld van Nederland. (Foto: Leon Vogelaar )

ALKMAAR – Ze hebben stuk voor stuk hun eigen verhaal en eigen problemen waar ze mee worstelen. Maar allemaal hebben ze moeite om hun plekje te vinden in de maatschappij. Lotte Mol begeleidt 26 van deze jongeren met de meest uiteenlopende werkzaamheden en taal in haar leerwerkrestaurant Stoer. Lotte is al verkozen tot TaalHeld van Noord-Holland en maakt 3 maart zelfs kans om Taalheld van Nederland te worden.

De TaalHeldenprijs is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Het is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere manier blijven inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Totaal zijn er 36 genomineerden, verdeeld over de categorieën: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. Lotte strijdt in de categorie 'taalbegeleider'. Prinses Laurentien reikt de TaalHelden Publieksprijs 2019 en de prijzen uit op dinsdag 3 maart.

Grenzen aangeven

"Dat is toch fantastisch?!", reageert Lotte enthousiast. "Het is gewoon leuk om te doen, ontzettend leuk zelfs. Met deze jongeren werken is een cadeautje en dat meen ik echt. Ik werkte twaalf jaar als kookdocent op de Spinaker, een school voor bijzonder onderwijs. Met restaurant Stoer - opgericht in 2017 - kan ik nog meer het verschil maken. De jongeren die hier werken hebben gedragsproblemen, kampen met psychische problemen en gaan vaak niet naar school. Veel van deze jongeren ervaren een enorme druk waar ze lastig mee om kunnen gaan. Hier leren we ze langzaam de kneepjes van het vak. En dan heb ik het niet alleen over horecazaken, maar ook basale zaken zoals communicatie, samenwerken of grenzen aangeven zijn dagelijkse kost en lopen kriskras door elkaar heen. Ik probeer jongeren vooral te laten doen waar ze goed in zijn en vanuit daar bouwen we verder. Ik ben aangesloten bij het Regionaal Taalakkoord en help de jongeren bij het leren lezen, schrijven en het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Communicatie is essentieel om verder te komen en de meesten hebben het nooit geleerd of niet van huis uit meegekregen; daar werken we aan. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor een woning bij het SVNK, een brief schrijven voor een schoolopdracht of een bestelling doorgeven. Taal en communicatie zijn in alle facetten van cruciaal belang. Deze jongeren hebben lang niet altijd door hoe iets overkomt wat ze zeggen. Daar help ik ze dan bij. Hoe de jongeren hier komen? Heel divers; via ouders, van horen zeggen of via gemeenten. Het grote voordeel is dat ik niet vast zit aan een formule of vastomlijnd stramien. Alles is maatwerk en iedereen is welkom; zelfs als het bijvoorbeeld maar om één uurtje per week gaat."

Energie

Lotte krijgt volop complimenten voor haar werk. Zo zegt een van de leden van het Taalakkoord: "Als iedereen zo'n inzet zou hebben, zijn de taalvaardigheidsproblemen in Nederland zo opgelost." Jurylid Arjan Beune wenst zelfs elke gemeente een Lotte Mol toe. "Echt? Wow, dat wist ik niet. Leuk! Tja, het is gewoon wie ik ben en wat ik graag doe en dan kost het geen energie maar levert het juist energie op. Ik ben wel iemand die van aanpakken houdt en positief in het leven sta. Daarom sta ik hier met mijn poten in de klei en geniet elke dag weer opnieuw. Onlangs heb ik samen compagnon Ilonka van Leeuwen de Stoer Food Factory en Stoer To Go opgericht, speciaal voor catering en afhaalproducten. We hebben drie volkstuinen en verbouwen veel groenten, kruiden en bloemen waar we mee werken. Ook daar zijn de jongeren actief. Wat ik nou zo bijzonder vind is dat ze elkaar ook goed helpen. Daar kunnen 'wij' nog veel van leren en dat meen ik serieus. Als je ziet hoe zuiver en puur zij elkaar aansporen of juist terechtwijzen. Ze blijven heel dicht bij zichzelf en dat is een verademing; prachtig om te zien!"