Reuring rondom Ringers

Algemeen
Zo ziet het Ringerskwartier er halverwege 2024 ongeveer uit.
Zo ziet het Ringerskwartier er halverwege 2024 ongeveer uit. (foto: Leon Vogelaar)

ALKMAAR - Lang was het rustig rondom de Ringersfabriek, maar langzaam maar zeker ontstaat er steeds meer reuring. Bouwfonds Property Development (BPD) en de gemeente Alkmaar hielden donderdagavond een inloopavond om nieuwsgierigen te informeren over de plannen. Naast en achter de fabriek komen twee woontorens van 50 meter hoog, daar tussenin twee gebouwen van 35 meter. Om kosten te besparen wordt niet meer gekozen voor ondergronds parkeren, maar in de gebouwen zelf. Als de plannen goedgekeurd worden, gaan de eerste appartementen juni 2021 in de verkoop. In maart 2024 moet het project van 275 woningen en 250 ingebouwde parkeerplaatsen afgerond zijn.

De gemeente en BPD schakelden bureau Urbis in voor het stadsontwerp. "De hogere woontorens krijgen 15 lagen, groene daken en ingebouwde parkeerplekken. Op de begane grond komen commerciële ruimten en daarboven een aantal lagen parkeerdek. Die worden aan de buitenzijde afgeschermd met natuurlijk groen", zegt Urbis-directeur Donald Lambert.

Drie architecten

Voor de vier gebouwen worden drie verschillende architectenbureau's ingeschakeld: KDRA Architecten uit Alkmaar, Faro uit Lisserbroek en het Amsterdamse bureau Levs. Lambert: "We hebben bewust voor drie architecten gekozen om verschillende gebouwen te creëren. Uiteraard bewaken wij de grote lijnen zodat de panden goed bij elkaar passen. Voor de duidelijkheid; de complexen die nu op de impressies staan, moeten nog ontworpen worden. Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt in een later stadium bekend. Dit kwartaal start de restauratie van de Ringersfabriek en de aanpak van het plein ervoor. Als zij klaar zijn, beginnen wij met bouwen. Dat wordt dan ook wel tijd, want plannen zijn mooi, maar het is wel de bedoeling dat er gebouwd wordt."

Belangstellenden worden geïnformeerd over de plannen rondom Ringers.