Samenspraak helpt mensen op weg

Algemeen
Samenspraak van Gilde Alkmaar helpt mensen op weg.
Samenspraak van Gilde Alkmaar helpt mensen op weg. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - SamenSpraak koppelt anderstaligen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren aan taalbegeleiders. De taalbegeleider, een vrijwilliger, heeft contact met de anderstalige. Ze spreken elke week ergens af, in de bibliotheek, thuis of voor een wandeling, één á twee uur per week en praten over alledaagse dingen. Soms helpen ze bij huiswerk. Een coördinator van SamenSpraak, zelf ook vrijwilliger, heeft regelmatig contact met hen en biedt praktische hulp. Ook wordt via cursussen, oefenmateriaal en bijeenkomsten ondersteuning geboden.

Als taalbegeleider van SamenSpraak doe je zinvol werk in weinig tijd en het geeft je veel terug. Je komt in contact met veel verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden en wellicht andere opvattingen. Misschien lijkt het weinig wat je doet. Wat maakt een gesprek nou uit? Maar het effect is groot. Door te helpen geef je mensen een kans om verder te komen en hier een beter en prettiger leven op te bouwen.

Twee voorbeelden: Alina werkt als schoonmaakster, volgt lessen Nederlands en heeft weinig Nederlandse contacten. Ze kijkt graag naar Wie is de Mol en kan dit redelijk volgen. Ze wil verder in de schoonmaak, maar dan als manager.         Hassan is afgestudeerd aan een Turkse universiteit, maar doordat zijn Nederlands nog tekort schiet werkt hij als magazijn medewerker. Ook zijn ambities zijn groter. In september wil hij zich inschrijven voor docent wiskunde en hiervoor moet hij zijn spreekvaardigheid sterk verbeteren. Het afgelopen jaar is de behoefte aan ondersteuning voor anderstaligen enorm gestegen en nieuwe taalvrijwilligers zijn dan ook hartelijk welkom. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van gildealkmaar.nl. Aanmelden via email samenspraakalkmaar@gmail.com of telefonisch via 0619016508.