Dieptepunt humanitaire crisis in beeld

Algemeen
Vluchtelingenprojecten in beeld.
Vluchtelingenprojecten in beeld. (Foto: )

ALKMAAR - Vrouwtje van Zweeden nam op haar meest recente reis naar vluchtelingenprojecten in Griekenland fotografe Renske Totté mee. Ze bezochten verschillende projecten en kampen in Athene, Samos en Lesbos, en zagen met eigen ogen hoe deze humanitaire crisis een dieptepunt bereikt heeft.

Dagelijks arriveren er nog boten met vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Iran, Congo en andere landen. Hun reis resulteerde in een fotografisch verslag van het leven daar. Een leven dat door overheden angstvallig verborgen wordt gehouden. Mensen leven vaak jaren onder erbarmelijke omstandigheden in kampen op de Egeïsche eilanden of op straat in een van de grote Griekse steden.

Vrouwtje wil met deze expositie laten zien wat mensen niet meer zien. Publieke aandacht voor deze humanitaire ramp is er nauwelijks meer. Tienduizenden mensen zitten gevangen in een uitzichtloze situatie op een paar duizend kilometer bij ons vandaan, in onze Europese Unie. Zij ziet al meer dan drie jaar hoe mensen onder de meest vreselijk omstandigheden moeten leven, zonder dat er hier ook maar iemand van wakker ligt. "Met deze expositie met de foto's van Renske hoop ik mensen te informeren en te confronteren met de werkelijkheid, we mogen de vluchtelingen niet zo behandelen en vooral niet vergeten. Misschien zijn over tien jaar de rollen omgedraaid, dan zou jij ook willen dat er iemand was die je zag en je menswaardig behandelde."

De expositie wordt vrijdag 31 januari om 17:00 uur feestelijk geopend door Het Nieuwe Warenhuis en de hele maand februari zullen de foto's te bewonderen zijn in de etalages van de oude V&D in Alkmaar (hoek Ridderstraat – Laat).