Inspirerende lezing Bouwhistorisch onderzoek in Alkmaar

Algemeen
Architect Rob de Vries.
Architect Rob de Vries. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De bekende Alkmaarse architect Rob de Vries van DVUA verzorgt woensdag 5 februari een inspirerende lezing 'Bouwhistorisch onderzoek' bij HOVO Alkmaar (Hoger Onderwijs Voor Ouderen).

De Vries heeft als architect een grote staat van dienst en was onder andere betrokken bij de realisatie van het Filmhuis, stationsgebouw Heiloo, Woonzorgcomplex Koedijk en zorgboerderij Leeuwenhof. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Historische Vereniging Alkmaar en was hij een van de initiatiefnemers van de 'Klim naar de Hemel' ter ere van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar. HOVO Alkmaar richt zich op 50-plussers die samen met leeftijdsgenoten op inspirerende wijze hun kennis willen verdiepen of verbreden. Aanmelden voor de lezing is nu mogelijk via www.hovoalkmaar.nl.

Bouwhistorisch onderzoek

Wanneer een (rijks)monument gerestaureerd of herbestemd gaat worden, zal er steeds iets aan het gebouw aangepast moeten worden. Dat is vaak noodzakelijk omdat een monument ook weer verder moet. Het gevaar is echter dat ongewild ingegrepen wordt in onderdelen die van hoge monumentwaarde zijn. Een goed onderzoek kan aangeven waar deze onderdelen zich bevinden en mogelijk oplossingen bieden voor alternatieven die het midden vinden tussen bescherming en ideaal herbestemmen. Rob de Vries zal hier in zijn lezing 'Bouwhistorisch onderzoek' dieper op ingaan.