'Levenslicht' in Grote Kerk Schermerhorn.
'Levenslicht' in Grote Kerk Schermerhorn. ((Foto: Studio Roosegaarde))

'Levenslicht' in Grote Kerk Schermerhorn

SCHERMERHORN - "Levenslicht is een nationaal herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het is een ontwerp van Daan Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kunstwerk bestaat uit een cirkel van stenen. Het monument wordt opgebouwd door het leggen van stenen. Dit gebeurt in Schermerhorn op 14 februari tijdens het uitspreken van de namen van de 124 Alkmaarse slachtoffers, gevolgd door 1 minuut stilte. Onderdeel van de ceremonie is een muzikale vertelling door Robert Duizend, over het lot van zijn ouders. De bijeenkomst duurt tot 15.00 uur.

Het monument bestaat uit losse stenen, die zijn bewerkt met lichtgevende verf. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven. Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers. De stenen zijn verdeeld over de 170 deelnemende gemeentes. Onderdeel van het monument is het neerleggen van de stenen. Dit is geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel waarbij steentjes na een bezoek op het graf worden achtergelaten. Belangstellenden zijn welkom om een steen te komen neerleggen. Dit kan tijdens de ceremonie, maar ook daarna. De kerk is geopend tot donderdag 27 februari op maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur en in het weekend van 15.00 tot 19.00 uur.

Exposities 75 jaar Vrijheid

In de Grote Kerk van Schermerhorn is gelijktijdig een expositie te zien met als thema Vrijheid. Deze is verzorgd door studenten van de Alkmaarse kunstacademie Crejat. 'Levenslicht' reist samen met deze expositie door naar de Grote Kerk in De Rijp, van 1 tot en met 13 maart. Daarna is het tot en met 14 juni te zien in de tentoonstelling 5 jaar Vrijheid. Verhalen om nooit te vergeten', in het Stedelijk Museum Alkmaar. Ook het museum in 't Houten Huis in De Rijp heeft tot 5 mei een expositie met als thema vrijheid, getiteld 'Beklemmend en Bevrijdend'.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten