Foto van de expositie 'Onvergetelijke Ouderenzorg'. Archieffoto én nieuwe foto Tiemen Weerstand, bewerkt door Rob Sieben.
Foto van de expositie 'Onvergetelijke Ouderenzorg'. Archieffoto én nieuwe foto Tiemen Weerstand, bewerkt door Rob Sieben. ((Foto: Tiemen Weerstand/Rob Sieben) )

275 jaar Alkmaarse ouderenzorg in beeld

ALKMAAR - In Zorgcirkel Westerhout aan de Van Houtenkade 3 - ook bekend als het voormalige Elisabethziekenhuis - is van woensdag 19 februari tot en met woensdag 1 april de fototentoonstelling 'Onvergetelijke Ouderenzorg' te zien. Op verzoek van Adapt fotografeerde Fotoclub Alkmaar vorig jaar sporen van de laatste 275 jaar ouderenzorg in Alkmaar. De mooiste dertig foto's worden nu geëxposeerd.

Sporen van 275 jaar ouderenzorgOuderenzorg laat in elke eeuw sporen na in de stad. Veel bleef behouden als cultureel erfgoed dankzij aanpassing van gebouwen aan veranderende tijden. Er waren steeds andere noden waar het gaat om plekken om te wonen, zorgen, leren, werken en ontmoeten. Panden en hofjes voor ouderenzorg kregen nieuwe functies voor nieuwe gebruikers. Zo bleef het Hof van Sonoy dankzij regelmatige herbestemming altijd vitaal. Andere voorbeelden zijn Huize Westerlicht, de Karenhuizen en het Elisabethziekenhuis.

Hof van Sonoy

In november was het 275 jaar geleden dat de Nederlands-Hervormde diaconie het Hof van Sonoy in gebruik nam voor de ouderenzorg. Dat thuis bleef het tot 1969, toen de ouderen verhuisden naar het gloednieuwe bejaardentehuis De Vleugels in het Hoefplan. In Westerhout komt alles weer samenZowel De Vleugels als Westerhout zijn tegenwoordig onderdeel van zorginstelling De Zorgcirkel. Westerhout is de voortzetting van bejaardentehuis Westerlicht, dat in 2004 de deuren sloot. Dat wordt nu geschikt gemaakt voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. Adapt, de Alkmaarse erfgoedstichting die gelooft in hergebruik en herbestemming, vroeg daarom aan Fotoclub Alkmaar: fotografeer sporen van 275 jaar ouderenzorg in Alkmaar voor een foto-expositie in Zorgcirkel Westerhout.

Sint ElisabethziekenhuisHet voormalig rooms katholiek ziekenhuis 'St. Elisabeth' werd in 1925-1927 gebouwd en verwierf in 2002 de status van rijksmonument. Kort daarna was een ingrijpende verbouwing nodig om het een nieuwe functie als verzorgingshuis te geven. Bejaardenhuis Huize Westerlicht was uit de gratie geraakt en de bewoners moesten een nieuwe plek. Tijdens die verbouwing zijn de mooiste en kenmerkende delen bewaard gebleven, zoals de kapel. Daarbij is gerenoveerd en nieuwbouw geplaatst. Tien leden van Fotoclub Alkmaar fotografeerden die aspecten en brachten ook de ouderenzorg in beeld. Stille getuigenZorgcirkel Westerhout biedt nu onderdak aan een prachtige tentoonstelling op de toepasselijke locatie aan de Van Houtenkade. Ter plekke ziet u hoe vroeger werd gedacht over ouderenzorg en hoezeer dat verschilt met nu. Elk gebouw past zich wel aan. De foto's hangen hier niet alleen aan de muur. Ontdek zelf de foto's op lampenkappen, kussens, doeken en vloerkleed.

Gratis

De expositie is gratis toegankelijk en wordt op woensdag 19 februari op feestelijke wijze geopend om 15.00 uur. Hierbij zijn de fotografen en stichting Adapt aanwezig. Iedereen is van harte welkom om bij deze opening te zijn.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten