Dit is de beoogde plek voor de Europese school.
Dit is de beoogde plek voor de Europese school. ((Foto: Leon Vogelaar ))

Alkmaar maakt zich hard voor komst Europese School

ALKMAAR - Met een fraaie video en artist impressions van een nieuwe school vlakbij station Noord mengt Alkmaar zich in de strijd om de Europese School binnen te halen. Wethouder Paul Verbruggen maakte donderdag 6 februari de plannen bekend en lanceerde direct de website www.europeanschoolalkmaar.com.

De Europese School staat sinds de jaren zestig in Bergen, vanwege het Joint Research Centre (voorheen ECN) in Petten. Groot onderhoud is echter noodzakelijk en daar wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) niet aan, sinds de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam. Het ministerie wil een nieuwe, goed bereikbare locatie, vlakbij een station en sportvoorzieningen. Bergen en Alkmaar trekken samen op om de school voor de regio te behouden. Een geschikte plek werd snel gevonden aan de Hertog Aalbrechtweg, naast het Van der Meij College. Met de slogan 'Closely Connected' presenteerden ze de beoogde locatie.

Interessante optie

"We hebben nog geen Pakket van Eisen, maar duidelijk is dat de nieuwe school goed bereikbaar moet zijn met de auto en het openbaar vervoer en in de buurt van sportvoorzieningen moet liggen", licht wethouder Verbruggen toe. "Zo'n 93 leerlingen van ouders die bi het EMA werken zitten nu op de Europese school. Alkmaar is dan een interessante optie, want de nieuwe school is goed bereikbaar en in de spits rijden ouders en het georganiseerde vervoer tegen de drukte in." De enige serieuze concurrent voor Alkmaar is Zaanstad, dat dichter bij het EMA in Amsterdam ligt." Wat de mogelijke kosten zijn, is niet bekend, maar Alkmaar heeft volgens Verbruggen een paar ijzers in het vuur. "We zijn eigenaar van de grond dus kunnen snel bouwen. Bovendien heeft de gemeente een bouwteam dat veel ervaring heeft met het bouwen van scholen."

2024

Op z'n vroegst verwacht Verbruggen eind 2020 toestemming vanuit de EU en begin 2021 van de 'board' van Europese scholen. Dan kan er in 2024 een nieuwe school voor 600 leerlingen van 4 tot 18 jaar staan.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten