De voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs. 
De voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs.  ((Foto: aangeleverd))

Word verrast aan De Waterkant in Alkmaar!

ALKMAAR - 'De Verrassing' is een muziektheatervoorstelling voor mensen met dementie, hun partner, kleinkind, hulpverlener, vriend en belangstellenden. Deze voorstelling wordt 19 februari om 19.30 uur gespeeld bij De Waterkant aan de Kanaaldijk 301 in Alkmaar. De voorstelling is vooral bedoeld om mensen met dementie samen met de familie en verzorgers een blij, ontspannen, muzikaal en theatraal uur te bezorgen.

'De Verrassing' wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs die professioneel en/of persoonlijk zijn verbonden met mensen met dementie. Een van hen is trainingsacteur Paul Groeneveld. "Mijn vader had dementie en woonde destijds in verzorgingstehuis Rekerhof. Het was een bijzondere man die met zijn onafscheidelijke petje op door het leven ging en er blakend gezond uitzag. Toen het dementieproces dusdanig vorderde dat praten lastig werd, communiceerde ik met hem door middel van het maken van muziek en wandelingen. Regelmatig had ik contact met Trudie Sneek van Rekerhof over de toestand van mijn vader en daardoor ging het balletje rollen. Op een goed moment liet Trudie me weten dat ze een voorstelling over dementie wilde maken. Ze vroeg mij of ik daarvoor voelde en samen met Jacqueline van der Laan en mijn collega-trainingsacteur Anna Crott zijn we om tafel gegaan. We begonnen met schrijven waarbij we konden putten uit eigen ervaring. We waren er al snel over eens dat we niet alleen een voorstelling voor mensen met dementie gingen maken, maar juist een met mensen die dementie hebben. Dat was een belangrijk uitgangspunt. Maar hoe zorg je ervoor dat een voorstelling voor deze doelgroep interessant is? De ervaring van Trudie en onze inbreng leerde dat dingen van vroeger zouden aanspreken en ook dat muziek veel doet. Deze aspecten komen dus in de voorstelling aan bod. Zoals een liedje van vroeger, een gedichtje en herkenbare spulletjes. De muziek tijdens onze voorstelling wordt verzorgd door Jürgen Boots en voor het decor tekende Natasha Janssen."

Ontroerende manier

In 'De Verrassing' - onder regie van Janna de Lathouder - wordt een verjaardagsfeest georganiseerd en iedereen is welkom. Het is een feest van herkenning middels luisteren, zingen, dansen! De voorstelling laat zien hoe een moeder, maar vooral haar kinderen worstelen met haar dementie. De karakters, dochter en zoon, zijn zo opgebouwd dat zij de vele kanten, confrontaties en veranderingen in de omgang met iemand met dementie belichten. Lukt het hen te verbinden door anders te communiceren en in het nu te stappen? De voorstelling is een fijne beleving voor iedereen want spel, muziek en contact kunnen verbinden. Enkele reacties van mensen die de voorstelling inmiddels hebben gezien: "Het heeft mij weer bewust gemaakt wat de kracht is van muziek, theater en spel en dat je daar altijd nu van kunt genieten samen!" (medewerker in de PG zorg (35). "Het was herkenbaar, ook al ken ik niemand met dementie. De ernst van deze ziekte kwam duidelijk naar voren, maar op een een ontroerende manier met humor. Goed van twee kanten belicht (dochter en zoon)" Student (24). "Voor het eerst heb ik samen met mijn moeder echt kunnen genieten. Wat een mooi moment, sinds mijn moeder de diagnose dementie heeft gekregen is dat niet eerder voorgekomen" (dochter van moeder met dementie (62).

Dementiepodium

Inmiddels maakt 'De Verrassing' onderdeel uit van Dementiepodium: een platform welke een veelheid aan creatieve activiteiten rondom dementie biedt. Denk aan voorstellingen, kunstuitingen, workshops en trainingen. Paul: "Het schrijven van onze voorstelling vormde de opmaat naar het dementiepodium waarvan Jacqueline van der Laan de initiator is." Op de site van het vorig jaar opgerichte platform Dementiepodium staat te lezen: 'Onze overtuiging is dat spel en creativiteit de basis vormen voor contact en verbinding tussen mensen. Vanuit die overtuiging is Dementiepodium ontstaan. Dementiepodium is specifiek gericht op álle betrokkenen rondom dementie. Niet alleen mensen met dementie maar ook partners, familie, vrienden en zorgverleners. Onze activiteiten zorgen voor een stuk ontspanning, openheid en zetten mensen in beweging. Hierdoor ontstaan mooie gesprekken en worden emoties gedeeld. Onze aanpak kenmerkt zich door iedere betrokkene bij dementie daadwerkelijk te betrekken in het proces. Door een activiteit samen te beleven, ontstaat makkelijker en meer interactie. Dementiepodium en de aangeboden activiteiten zijn met kennis, passie en zorg ontwikkeld. Alle activiteiten worden uitgevoerd door professionals met liefde voor hun vak en voor mensen'.

Wie aanstaande woensdag verrast wil worden, kan voor kaarten en meer informatie terecht op www.dementiepodium.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten