Buurten bij jarig dieselgemaal

Algemeen
Links nval-machinist Joop Koppen en rechts hoofdmachinist Wytze Hiemstra.
Links nval-machinist Joop Koppen en rechts hoofdmachinist Wytze Hiemstra. Foto: Rein Schouten

ALKMAAR - Het is een klein idyllisch stukje Alkmaar, zo vlak langs de drukke Vondelstraat. Grote bomen, stromend water en een groen veldje met daarop het monumentale gebouwtje met dieselgemaal. Dit gemaal uit 1913 wordt - zondag 8 maart - 107 jaar en om dat te vieren is het monument zaterdag 7 maart van 15.00 tot 20.30 uur open voor publiek.

Het gemaal aan de Cort van der Lindenkade 33 wordt 's avonds met sfeerlicht bestraald. De toegang is gratis en voor alle bezoekers staat iets lekkers klaar. Deze dag zijn vier nieuwe vrijwilligers - onder leiding van de twee senior-machinisten - bezig met hun praktijkopleiding. Sinds 8 maart 1913 bewijst deze imposante machine haar diensten op dezelfde plek waar sinds de 17e eeuw een windwatermolen hetzelfde werk deed. Tot 1988 zorgde dit dieselgemaal ervoor dat iedereen droge voeten hield in de polder 'Het Overdie en Achtermeer', waar nu de buurten Rochdale, Landstratenkwartier, Lyceumstraatkwartier, Stadhouderskwartier, Dillenburg en Staatsliedenbuurt liggen.

Rudolf Diesel

In 1912 bestelde het polderschap de complete installatie bij de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en spoorwegmaterieel, beter bekend als Werkspoor Amsterdam. De order bestond uit een centrifugaalpomp aangedreven door een dieselmotor. Het werd betaald met verzekeringsgeld nadat voor de tweede keer in 25 jaar de houten windwatermolen was afgebrand. Rudolf Diesel heeft nog eigenhandig aan het ontwerp gewerkt van deze serie industriemotoren, herkenbaar aan een frame in de vorm van een A. Hij was in 1892 de uitvinder van de verbrandingsmotor en had het patent.

Avondfotografie

Het dieselgemaal is normaliter één zaterdag per maand in bedrijf van 10.00 tot 16.00 uur. Op speciaal verzoek van Alkmaarse fotoclubs draait het gemaal deze keer enige uurtjes voor en na zonsondergang van 15.00 tot 20.30 uur. Alle Alkmaarse amateurfotografen zijn daarom ook van harte welkom. Iedereen is welkom op het verjaardagsfeestje. Koffie, thee en wat lekkers staan dan klaar. Zo'n 150 naastgelegen adressen aan de Cort van der Lindenkade, Goeman Borgesiusstraat, Vondelstaete en Willem de Zwijgerlaan kregen een speciale uitnodiging.

Adapt

Door de nieuwe Woningwet uit 2015 dreigde het monument vorig jaar tussen wal en schip te geraken. Daardoor werd de motivatie van de laatste vrijwilligers erg op de proef gesteld. Erfgoedstichting Adapt ontfermde zich over het gemaal en sindsdien stroomt er weer nieuwe energie door het kleine museumpje.


Afbeelding
Afbeelding