Verhaal op de nalatenschap en/of de erfgenamen?

Partnerbijdrage
Het Hof oordeelde in dit specifieke geval anders.
Het Hof oordeelde in dit specifieke geval anders. (Foto: (Archieffoto RM)

In de vorige column las u dat het niet vanzelfsprekend is dat de kosten van de uitvaart vergoed worden uit de nalatenschap. U las dat Philip als erfgenaam de kosten van de uitvaart niet wilde vergoeden aan zijn oom Willem, omdat Willem op eigen naam opdracht had gegeven tot het verzorgen van de uitvaart en hij dit formeel bezien niet namens de nalatenschap had gedaan. Er is geen wettelijke grondslag die bepaalt dat in dat geval de kosten (toch) door de nalatenschap moeten worden betaald.

Het Hof oordeelde in dit specifieke geval echter toch anders. Willem had zich op redelijke gronden ingelaten met het laten verzorgen van de uitvaart. Philip had in 2015 aan zijn moeder laten weten het contact met haar te verbreken, terwijl Willem  in de periode voor haar overlijden wel contact met haar had en  hielp waar nodig. Verder was destijds niet bekend of er nog andere erfgenamen waren. Het Hof sluit in deze aan bij de wettelijke bepaling waarin staat dat als er niemand is die de uitvaart regelt, de burgemeester dat dient te doen. De kosten van de uitvaart kunnen in die gevallen door de Gemeente worden verhaald op de nalatenschap. Het Hof acht die situatie vergelijkbaar met de onderhavige, zoekt aansluiting bij die regel en oordeelt dat in dit geval sprake is van een verbintenis die voortvloeit uit het stelsel van de wet en de wel in de wet geregelde gevallen.

Willem krijgt de kosten dus wel vergoed. De vervolgvraag is of Willem zijn vordering uitsluitend kan verhalen op de goederen van de nalatenschap of dat hij ook kan aankloppen bij Philip in privé. In dit geval staat nog niet vast of de vordering van Willem volledig uit de nalatenschap kan worden voldaan. Indien dat niet het geval is, dan hangt het af van de wijze waarop Philip de nalatenschap heeft aanvaard. Heeft hij dat beneficiair gedaan, dan is verhaal op zijn privé vermogen in beginsel niet mogelijk. Heeft hij zuiver aanvaard, dan kan dat wel.

Als erfgenaam is het belangrijk om u goed te laten informeren over de wijze van aanvaarding of verwerping van de nalatenschap.

Mathieu Schipper

Schipper en Lof Advocaten Alkmaar (Oudorp)
Specialisten    in     arbeidsrecht    en     erfrecht

Keesomstraat 68 – 1812 BS Alkmaar – tel.072-5723537 www.schipperenlof.nl