Koken voor kwetsbare ouderen Overdie. let op, foto is geënsceneerd en er wordt op ruime afstand van elkaar gekookt.
Koken voor kwetsbare ouderen Overdie. let op, foto is geënsceneerd en er wordt op ruime afstand van elkaar gekookt. ((Foto: Vincent de Vries))

Koken voor kwetsbare ouderen Overdie

ALKMAAR - In Buurthuis Overdie Ontmoet wordt volop gekookt om de kwetsbare ouderen in de wijk van maaltijden te voorzien. Werkers en vrijwilligers van Wijkcentrum Overdie, Buurthuis Overdie Ontmoet en Stichting VROUWenKRACHT hebben de handen ineengeslagen deze kwetsbare groep door de coronacrisis heen te helpen. Daarvoor hebben zij een wijk­­service­dienst voor het doen van boodschappen en het leveren van een war­me maaltijd opgezet. Wijkbewoners die aangewezen zijn op hulp van anderen, maar door de coronacrisis extra hulp nodig hebben, kunnen een beroep op hulp van de wijkservicedienst doen.

Het initiatief van de wijkservicedienst is ontstaan nadat vele organisaties ruim een week geleden hun deuren sloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook het wijkcentrum Overdie en buurthuis Overdie namen deze moeilijke beslissing. Sindsdien kunnen wijkbewoners niet meer bij deze centra terecht voor een praatje, een bakje koffie, een lunch of maaltijd. Houriya Abbou: “We zien nu pas echt goed wat het wijkcentrum en het buurthuis voor de bewoners van Overdie betekenen. Natuurlijk wisten we dat wel, maar vele wijkbewoners vallen letterlijk in een gat. Door het coronavirus kunnen mensen minder gemakkelijk een beroep op anderen doen en in een flink aantal gevallen heeft de vaste hulp laten weten een tijdje niet meer te kunnen komen. Kwetsbare ouderen zijn daardoor verstoten van hulp. Maar ook onze vrijwilligers die meehelpen in de keuken en daardoor structuur in hun dag hebben, zitten thuis. We proberen zo goed als zo kwaad het gaat samen met hen alternatieven te zoeken. Zo wandelen we veel.”

De sociaal werkers van het wijkcentrum en het buurthuis hebben al enige ervaring in het samenwerken. Een voorbeeld daarvan is de Wereldkeuken, waarin wijkbewoners onder de bezielende leiding van Michelle’s Keuken voor elkaar koken. Een initiatief van bewoners waardoor de wijkservicedienst snel van de grond kon komen. Voorlopig wordt er driemaal in de week gekookt, op maandag-, woensdag- en vrijdag. “We kijken natuurlijk eerst of buren of andere personen uit het netwerk kunnen koken of boodschappen kunnen doen. We stappen zelf ook op wijkbewoners af om te vragen of zij iets voor hun buren kunnen betekenen. Pas als er echt niemand is, komen de vrijwilligers van de wijkservicedienst in actie”, aldus Houriya Abbou. Wijkbewoners die hulp nodig hebben kunnen tussen 10.00 uur en 12.00 uur bellen: 06 45003533.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten