Kosteloze hulp in Noord-Holland, ook voor vragen rond Corona

Algemeen
De vrijwilligers van de telefoondienst zorgen voor de beste match met een van de geestelijke verzorgers.
De vrijwilligers van de telefoondienst zorgen voor de beste match met een van de geestelijke verzorgers. (Foto: Pexels.com)

ALKMAAR - De ontwikkeling rond het coronavirus geeft aanleiding tot veel ongerustheid en zorg. Met name bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Het  Centrum voor Levensvragen Noord-Holland  (CvL) biedt geestelijke hulp bij vragen op dit vlak. Voor inwoners van 50 jaar en ouder worden de kosten hierbij vaak vergoed vanuit landelijke subsidie. Het centrum en de geestelijk verzorgers zijn nu nog beter bereikbaar via een geheel vernieuwde website.

 Het CvL is beschikbaar voor inwoners van de regio’s Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, Westfriesland en Zaanstreek-Waterland. Er zijn circa twintig gediplomeerde en erkende geestelijk verzorgers bij aangesloten. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over de kwaliteit van leven, het omgaan met ernstige ziekte, verlies van naasten of bij een naderend overlijden. De vrijwilligers van de telefoondienst van het CvL zorgen dan voor de beste match met een van de geestelijke verzorgers.

Een luisterend oor

Sinds 2019 is er een landelijke subsidie voor geestelijke hulpverlening. Hiermee kan het CvL nu in veel gevallen de hulpverlening vergoeden. Pauline van Zaalen, geestelijk verzorger bij het CvL: “Veel mensen leven met vragen, maar in het dagelijks leven is niet altijd voldoende aandacht voor zingeving. Het is een belangrijke ontwikkeling dat geestelijke verzorging voor mensen thuis beschikbaar komt. Mensen blijven langer thuis wonen. Zeker door het onheilspellende coronavirus weten mensen vaak niet tot wie zij zich kunnen wenden met een levensvraag.”

Specifieke vragen

Het CvL bestaat in Noord-Holland reeds tien jaar en beantwoordt jaarlijks honderden telefoontjes. Hulpvragen komen binnen van de hulpvrager zelf, maar ook van naasten of doorverwijzende zorgverleners. Pauline: ”De vragen kunnen heel specifiek zijn. Bijvoorbeeld: “Ik heb borstkanker. Wil ik mij nog laten behandelen?” Of: “Ik heb een diagnose gekregen en ben bang voor de dood.” Of: “Mijn zoon is overleden. Hoe vind ik hier een weg in?” Ik bied iedereen een luisterend oor, ongeacht wat de levensvraag is.”

Voor meer informatie: www.centrumlevensvragen.nl