Geen bezoek, wel muziek in verpleeghuizen

Algemeen
Het Alkmaarse online radiostation is er onder andere voor mensen met dementie.
Het Alkmaarse online radiostation is er onder andere voor mensen met dementie. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Nu de verpleeghuizen in Nederland op slot zitten en zo'n 120.000 bewoners verstoken zijn van bezoek, wordt ontspanning en vermaak van vitaal belang. Radio Remember, het Alkmaarse online radiostation voor mensen met dementie, biedt afleiding en entertainment voor deze doelgroep die vanwege hun leeftijd en aandoening in de huidige situatie het meest kwetsbaar is.

Het online radiostation is ontwikkeld in samenwerking met het Lectoraat Psychogeriatrie van de Haagse Hogeschool en is voor de lancering in 2015 een jaar lang onderzocht in twintig huiskamers in drie verpleeghuizen in de regio Den Haag. Op dit moment wordt Radio Remember ingezet als muziektherapeutisch middel in ruim 430 huiskamers in zorginstellingen in Nederland.

Effectief

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek zeer effectief kan zijn in het verbeteren van sociale vaardigheden en het oproepen van positieve emoties en herinneringen. Ook vermindert het gedragsproblemen. Belangrijk daarbij is dat de juiste muziek gedraaid wordt, die herkenning, plezier en ontspanning biedt en teruggrijpt op de jeugd en vroege volwassenheid van de doelgroep. Muziek uit die periode is online of in de winkel over het algemeen lastiger terug te vinden, omdat niet alle muziek is gedigitaliseerd en kennis van de hits van toen vaak ontbreekt. Het aanbod van Radio Remember, samengesteld door een muziekexpert, voorziet in die behoefte.

Voor meer informatie over Radio Remember zie www.radio-remember.nl.