Drie zussen ‘on a mission’ met innovatief stadsvergroeningsconcept

Partnerbijdrage
Yvonne Leegwater startte met haar twee zussen duurzaamheidsproject op.
Yvonne Leegwater startte met haar twee zussen duurzaamheidsproject op. (Foto: Solko Detmers)

ALKMAAR - Studio Leegwater staat met stadsvergroeningsconcept Green Up The City! in de halve finale van Present Your Startup, een accelerator programma en pitch-evenement waarin startups, bedrijven en investeerders met elkaar worden verbonden. “De finale stond gepland op 14 april onder leiding van Jort Kelder in De Vest, maar in verband met COVID-19 is nog onduidelijk wanneer deze zal plaatsvinden", vertelt Yvonne die samen met haar zussen Margareth en Tineke, allen opgegroeid in het bosrijke Schoorl, het stadsvergroeningsconcept bedacht.

Green Up The City is volgens de zussen een logisch gevolg van De Stadskas, het concept waar het avontuur en de missie om steden fysiek te vergroenen, voor Studio Leegwater in 2018 mee begon. Yvonne: “Ons concept De Stadskas is een fysieke kas, een openbare, groene inspirerende hotspot in het hart van de stad waar alle bestaande initiatieven omtrent stadsvergroening samenkomen. Na het houden van meet-ups met bewoners en professionals en gesprekken met diverse partijen blijkt De Stadskas voor de korte termijn een te veelomvattend project. De Stadskas is niet van de baan, we gebruiken het alleen niet meer als doel, maar als een middel om ons doel te bereiken.”

Urban Plant Kit

"Urban Plant Kit Green Up The City verdient wat ons betreft écht een plek in de finale. Tijdens onze deelname aan Present Your Startup ontstond het idee van de Urban Plant Kit: een innovatief persoonlijk online samengesteld plantenpakket voor stadstuinen en -balkons, ondersteund door ons platform, de Green Up The City Community. De Urban Plant Kit is niet alleen innovatief, maar uiteraard ook duurzaam en het maakt stadsvergroening meetbaar. Het is onze missie om stadstuinieren zo eenvoudig te maken dat iedereen het kan. Op die manier dragen we allemaal bij aan de biodiversiteit in de stad. Want dat het belangrijk is om de stad te vergroenen, weten we allemaal. Wij gaan daar actief aan bijdragen”, besluit Yvonne.

Halve finalisten

De overige halve finalisten geselecteerd voor Present Your Startup Alkmaar zijn: Alin Prop Tech, Vandoorn Projects, Aleeza Cosmetics, Pepperfield, Ingnytive, JCM Nano Technology, Gathers, DeMonth en Airchip. N.B. DeMonth is inmiddels verzekerd van een finaleplek: ze kregen de meeste online stemmen.