'Mooi werk en nóóit saai'

Algemeen
Humanitas zoekt vrijwilligers detentieprojecten.
Humanitas zoekt vrijwilligers detentieprojecten. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Niemand ontsnapt aan de gevolgen van de coronacrisis, ook gedetineerden niet. De aangescherpte regels zijn ook binnen de muren van het gevangeniswezen voelbaar. Ze mogen niet werken of bezoek ontvangen, zoals vrijwilligers van Humanitas. Deze bieden sociale en praktische ondersteuning aan ex-gedetineerden die terugkeren naar de maatschappij. Op dit moment zijn er zo'n vijftien vrijwilligers actief, maar Humanitas wil dit aantal graag verhogen.

Humanitas zoekt vrijwilligers detentieprojecten

"Zo'n gevangenis is een wereld op zich", zegt Jeannette Suriel van Humanitas die als coördinator werkt binnen het Thema Detentie. "Binnen dit thema hebben we twee projecten: 'Een nieuwe start' en 'Gezin in Balans'. Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor en helpen met praktische vragen over zaken als wonen, werken, schulden, zorg en contact met instanties. De doelstelling is samen werken aan maatschappelijke reïntegratie, het vergroten van de zelfredzaamheid en het verkleinen van het sociale isolement. Vrijwilligers voor 'Gezin in Balans' geven ondersteuning in het ouder-zijn op afstand. Veel gedetineerde ouders maken zich zorgen over hoe de kinderen achterblijven, hoe ze contact kunnen onderhouden, hoe ze kunnen uitleggen in welke situatie ze zijn beland en hoe ze moeten omgaan met bezoekmomenten. Vrijwilligers coachen de vaders in detentie in hun opvoedrol en begeleiden het contact met de kinderen, bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse vader-kinddagen in de PI Heerhugowaard."

Matches

"Gedetineerden die binnenkort vrijkomen kunnen ook met gezinstruggles kampen. Zij hadden bijvoorbeeld jonge kinderen toen ze in de gevangenis belandden, maar dit zijn inmiddels tieners. Hoe ga je daar mee om? Daar kunnen onze vrijwilligers in adviseren en bemiddelen. Dit vrijwilligerswerk is pittig hoor; sommige gedetineerden proberen je uit. Je moet dus behoorlijk stevig in je schoenen staan, maar ik heb me nooit onveilig gevoeld. De bewaking weet natuurlijk precies waar je bent en verder heb je altijd een pieper bij je. Onze vrijwilligers krijgen een goede training waarmee ze aan de slag kunnen. Het is mooi werk, nóóit saai en je hoort de meest bijzondere verhalen. En hoe erg de dingen kunnen zijn die sommigen hebben gedaan; het zijn wel gewoon mensen met veelal een gecompliceerde achtergrond Doel van het project is ook het voorkomen van recidive. Een goede reïntegratie van een (ex-)gedetineerde voorkomt maatschappelijke schade. Mijn taak als coördinator is het vinden van de juiste matches tussen gedetineerden en vrijwilligers. Het gaat om de klik."

Meedraaien

Succesverhalen zijn er volgens Jeanette ook. Zo liep een van de gedetineerden stage bij ons en heeft inmiddels een vast contract. "Het doet je goed om te zien dat zulke jongens het leven weer oppakken en meedraaien in de maatschappij. We werken nu met een groep van vijftien, maar we kunnen veel meer vrijwilligers gebruiken. Zeker nu gedetineerden weinig contact hebben, staan we straks voor een grote inhaalslag. Daar kunnen we zeker hulp bij gebruiken."

Aanmelden kan via j.suriel@humanitas.nl of bel 06 - 57025299.