Het Rode Kruis start project ‘Let op elkaar!’

Algemeen
Rode Kruis-vrijwilliger Albert de Jong:
Rode Kruis-vrijwilliger Albert de Jong: "Ben blij dat ik een klein steentje kan bijdragen. (Foto: vincentdevries.nl)

REGIO - Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis al 150 jaar voor. Dichtbij, maar ook ver weg. Het momenteel heersende coronavirus maakt geen onderscheid tussen ver weg en dichtbij, want het is overal. Vandaar dat het Rode Kruis meestrijdt tegen het coronavirus.

Het Rode Kruis strijdt mee tegen het coronavirus. Zowel in Nederland als daarbuiten. De noodhulporganisatie biedt directe hulp en geeft adviezen en voorlichting. Daarnaast verzamelt ze beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen en worden GGD’s en ziekenhuizen ondersteund.

Ondersteuning

De hulp die het Rode Kruis momenteel biedt is verdeeld over de districten Noord-Holland Noord en Zaanstreek/Waterland. "In Purmerend en Koog aan de Zaan hebben we twee tijdelijke huisartsenposten voorzien van materiaal en bemensing. Dagelijks staat een aantal vrijwilligers bij de deur om bezoekers wegwijs te maken. In Heiloo is er op het GGZ-terrein een opvanglocatie ingericht voor dak- en thuislozen die ziek zijn. Het Rode Kruis is door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gevraagd om ondersteuning te leveren bij deze opvanglocatie. Het gaat hierbij om aanwezig zijn voor hand- en spandiensten zoals het verdelen van maaltijden en het verlenen van EHBO. We verzorgen tevens het vervoer van patiënten van en naar alle zorginstellingen en voor de Voedselbank in Purmerend brengen we elke vrijdag zestien pakketten naar hulpvragers die zelf geen voedselpakket kunnen ophalen", legt Térèzka van den Goorbergh, projectleider van de Helpdesk Rode Kruis District Noord-Holland Noord, uit.

Verschil

Sinds 2017 is de in Alkmaar woonachtige Térèzka verbonden aan de noodhulporganisatie. "Ik ben er trots op dat ik bij de grootste humanitaire noodhulporganisatie ter wereld ‘mag’ werken en realiseer me dat elke dag weer. Des te meer nu we in een crisis verkeren. We kunnen nu nóg meer het verschil maken. Zo zijn we sinds we sinds vorige week gestart met het project 'Let op elkaar'", vervolgt ze. "Daarbij zetten we onze vrijwilligers in voor hulp aan mensen die thuis zitten en niets kunnen. Denk daarbij aan boodschappen doen en het bellen van mensen die om een praatje verlegen zitten."

Ready2Help

Maar het Rode Kruis doet meer. Nu het coronavirus COVID-19 zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert de noodhulporganisatie haar netwerk van burgerhulpverleners in het project Ready2Help. Dit grote netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Mensen met een beperkt sociaal netwerk hebben nu extra hulp nodig. Degenen die zich hiervoor willen aanmelden kunnen dat doen via https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help

Open Tafel

In Medemblik is Rode Kruis-vrijwilliger Marijke Langendijk coördinator van de 'Open Tafel'. Door de coronacrisis kunnen deelnemers aan de Open Tafel niet meer aanschuiven voor een warme maaltijd. Marijke heeft heel snel een omslag weten te maken. Zij heeft in samenwerking met Rode Kruis afdeling West-Friesland en woon-zorgcentrum Valbrug een maaltijdbezorging aan mensen van de Open Tafel georganiseerd. Met behulp van zorgmedewerkers en vrijwilligers lukt het haar nu toch om dagelijks verse magnetronmaaltijden af te leveren bij de voordeur. De deelnemers zijn blij dat er zo snel een oplossing is gevonden.

Vrijwilligers

Het Rode Kruis valt of staat met de inzet van vrijwilligers. Térèzka: "Het aanbod van vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis loopt enorm uiteen in tijd, locaties en werkgebieden. Iedereen kan op zijn eigen manier altijd helpen. Tijdens deze coronacrisis hopen we dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden bij het Ready2helpnetwerk van het Rode Kruis."

Thuisisolatie

Térèzka haalt naar eigen zeggen elke dag weer veel voldoening uit haar werk. "Geen dag is hetzelfde! Het geeft een goed gevoel om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel in een team met gemotiveerde vrijwilligers en beroepskrachten. Ik roep dan ook iedereen op die een luisterend oor kan bieden of advies c.q. extra hulp nodig heeft omdat men in quarantaine of thuisisolatie zit, contact met ons op te nemen." Dan kan via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9.00 tot 21.00 uur. Of vul het formulier in op de website www.rodekruis.nl en geef direct de hulpvraag door.

Het Rode Kruis steunen? Zie: Op www.rodekruis.nl

Vrijwilliger Albert de Jong in actie voor het Rode Kruis.