Mag werkgever of werknemer vakantiedagen intrekken nu het coronavirus zijn impact uitoefent?

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: )

Een vraag die op dit moment met regelmaat gesteld wordt is hoe omgegaan kan worden met geplande en ongeplande vakanties. Hoe gaan werkgevers om met het verzoek om de vakantiedagen in te trekken nu de meivakantie voor de deur staat. Mag een werkgever vanwege ontstane drukte vakantiedagen intrekken? Mag een werknemer verzoeken de vastgestelde vakantiedagen op te schuiven naar een later moment in het jaar, omdat de geplande vakantie is geannuleerd? Of kan een werkgever zijn werknemers verplichten de vakantiedagen toch op te nemen? 

In principe staan geplande vakantiedagen vast. Als een vakantie geen doorgang kan vinden dan moet de werknemer zijn vakantiedagen in principe opnemen. Hier kan uiteraard in overleg met de werkgever van afgeweken worden. Uit coulance kan een werkgever bepalen dat die vakantiedagen worden ingetrokken maar dat hoeft niet. 

De wet bepaalt dat de werkgever de tijdstippen voor verlof vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen aan de zijde van de werkgever zich daartegen verzetten. Te denken valt aan onderbezetting bijvoorbeeld in de zorg of het feit dat de werkgever reeds een vervanger heeft aangenomen dan wel dat er bijvoorbeeld rooster-technische problemen ontstaan. 

Nu het coronavirus ervoor zorgt dat op vakantie gaan vrijwel onmogelijk is geworden, is het natuurlijk goed voorstelbaar dat een werknemer vakantiedagen wil intrekken. Hierbij spelen goed werkgeverschap en goed werknemer schap een grote rol. In deze periode is het van belang samen tot een redelijke oplossing te komen. Een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden. Om samen een moeilijke periode door te kunnen komen. 

Schipper en Lof- Keesomstraat 68 1821 BS Alkmaar 072-5723537, www.schipperenlof.nl