Hoe om te gaan met re-integratieverplichtingen bij langdurige ziekte tijdens de Corona-situatie?

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: stock.adobe.com)

De terechte vraag kan worden gesteld: “Hoe moet worden omgegaan met re-integratieverplichtingen van zowel werkgever als werknemer in deze huidige crisis?”. Wat is het uitgangspunt bij de WIA-beoordeling in het kader van re-integratie van de langdurig zieke werknemer? Kunt u re-integratie inspanningen tijdens de Corona-situatie laten toetsen (deskundigenoordeel)? En wat te doen als een fysiek spreekuur met de bedrijfsarts nodig is?

Op 31 maart jongstleden heeft het UWV in verband met de Corona-crisis een addendum (notitie) bij de Werkwijzer Poortwachter gepubliceerd. Kort samengevat komt deze notitie erop neer dat het UWV uitlegt hoe bij de beoordeling van re-integratieverplichtingen, zoals gesteld in de Wet Verbetering Poortwachter, met de Corona-situatie rekening wordt gehouden. 

Het UWV realiseert zich dat de huidige situatie er toe kan leiden dat mogelijk niet voldoende aan re-integratie gedaan kan worden. Of dat de verplichte procedure bij het UWV niet tijdig doorlopen kan worden. Als de beoordeling van het re-integratieverslag leidt tot de conclusie dat de werkgever onvoldoende aan re-integratie van zijn zieke werknemer heeft gedaan, onderzoekt het UWV of er verzachtende omstandigheden gelden in verband met de Corona-situatie. 

Tijdens de Corona-periode kunnen er door werkgevers en werknemers deskundigenoordelen worden aangevraagd. Deze zullen door het UWV zoveel mogelijk op schrift en op afstand worden uitgevoerd. De bedrijfsarts zal per situatie beoordelen of hij zonder het gebruikelijke fysieke spreekuurcontact voldoende informatie heeft om tot een verantwoord advies te kunnen komen. Daarbij weegt hij de belangen van de volksgezondheid af tegen de noodzaak om toch tot een advies te komen.

Uitgangspunt van de beoordeling van een WIA-aanvraag na 104 weken van ziekte van een werknemer is nog steeds Werkwijzer Poortwachter. UWV toetst bij de WIA aanvraag of er gegronde redenen bestaan voor onvoldoende re-integratie inspanningen en zal indien dat het geval is geen loonsanctie opleggen. Het UWV zal coulance toepassen, echter het ontslaat werkgever en werknemer niet van de verplichting om andere wegen te zoeken om re-integratie zoveel mogelijk voort te zetten. 

Astrid Lof

Schipper en Lof Advocaten Alkmaar (Oudorp)

Specialisten in arbeidsrecht en erfrecht

Keesomstraat 68 - 1821 BS Alkmaar – tel 072-5723537

www.schipperenlof.nl