AZ mag dansen op miljoenenbal

Algemeen
AZ mag dansen op het miljoenenbal.
AZ mag dansen op het miljoenenbal. (Foto: archief)

ALKMAAR - Er mag gedanst worden! Tenminste, dat blijkt uit de brief van de KNVB die vandaag uitlekte via De Telegraaf. Hoewel de officiële call vanmiddag vanaf 14.30 uur plaatsvindt, is de inhoud zo goed als bekend. Dat betekent dat AZ zich mag zich opmaken voor voorronde CL en dus danst het mee op het miljoenenbal.

Ajax plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League. AZ zou als nummer twee van de ranglijst van de eredivisie instromen in de tweede voorronde van de Champions League. Feyenoord, PSV en Willem II spelen Europa League. FC Utrecht heeft pech, want door het niet doorgaan van de bekerfinale (tegen Feyenoord) komen zij niet meer in aanmerking voor Europees voetbal. De KNVB wijst op een 'zware morele verplichting' voor clubs die Europa in gaan om de premies te delen met andere clubs.

Miljoenen

De groepsfase van de CL bereiken is nog een hels karwei. AZ stroomt binnen in de tweede voorronde en als ze doorgaan schuiven de Alkmaarders door naar de derde voorronde. Als dat óók lukt volgt er nog een play-off-wedstrijd om definitief de groepsfase te bereiken. Ajax kreeg daar vorig seizoen een 'startbedrag' van 15,25 miljoen euro, maar dit bedrag kan snel oplopen.