De belangrijkste zaken die u moet weten over onterving

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: adobestock)

Wat betekent onterving juridisch voor u als kind en wat is de legitieme portie waarop u als kind een beroep kunt doen? Hoe verstrekkend is uw recht op informatie voor de berekening van de legitieme portie? Ken daarbij uw rechten.

Uit onderzoek blijkt dat dertien procent van de ouders zijn of haar kinderen zou willen onterven. Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen houden altijd een aanspraak op een geldelijk bedrag, ook wel de legitieme portie genoemd. De legitieme portie bedraagt de helft van het kindsdeel dat u op grond van de wet toe komt. Let wel, u zult hier zelf actief een beroep op moeten doen.

Aanspraak maken op de legitieme portie

Indien u aanspraak wilt maken op uw legitieme portie, dan moet u dit in beginsel doen binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn, of – bij gebreke daarvan - uiterlijk binnen vijf jaar na het overlijden van de erflater. Uw aanspraak kunt u kenbaar maken aan de erfgenamen of executeur. Indien niet tijdig een beroep op de legitieme portie wordt gedaan, dan komt het recht te vervallen. Vaak geldt dat de vordering eerst opeisbaar zal zijn na het overlijden van de achterblijvende partner.

Een verstrekkend recht op informatie

Een kind dat recht heeft op de legitieme portie (ook wel legitimaris genoemd) heeft volgens de wet jegens de erfgenamen een verstrekkend recht op informatie voor de berekening hiervan. Daaronder valt in beginsel ook het recht op afgifte van de bankafschriften van de erflater, waaruit eventueel eerder door de erflater gedane giften kunnen blijken. De legitimaris hoeft, bij twijfel over de hoogte van de legitieme portie, geen genoegen te nemen met (alleen) een boedelbeschrijving. In januari van dit jaar heeft de kantonrechter vastgesteld dat, naar de strekking van de wettekst, een legitimaris zijn/haar bijzonder vorderingsrecht reëel en effectief moet kunnen uitoefenen. De uitspraak is op internet te vinden onder de navolgende zoekterm: ECLI:NL:RBOVE:2020:1065.

Heeft u vragen? Neem contact op met ons kantoor T 072 572 3537 of info@schipperenlof.nl