Mediation bij arbeidsconflicten

Partnerbijdrage
Distressed young man confiding to his supporting psychotherapy group
Distressed young man confiding to his supporting psychotherapy group (Foto: Adobestock)

ALKMAAR - Mediation wordt steeds vaker gebruikt bij arbeidsconflicten. Bent u verplicht om aan mediation mee te werken? Wat indien de mediation mislukt? 

Deelname aan een mediation gebeurt op basis van vrijwilligheid. U bent dus niet (wettelijk) verplicht om aan mediation mee te werken. Vaak is het echter voor uw juridische positie onverstandig om mediation te weigeren echter onder bepaalde omstandigheden kan weigering worden gerechtvaardigd. 

Is sprake van een arbeidsconflict met een zieke werknemer, dan wordt veelal door de bedrijfsarts voorgesteld om in mediation aan een oplossing te werken. Eén van de uitgangspunten in mediation is dat partijen zich verbinden aan een inspanning, niet aan een resultaat. Een werknemer behoeft geen deel te nemen aan een mediation waarbij het doel al vast staat namelijk: beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De rechter is van mening dat een werknemer alleen aan een mediation als re-integratieverplichting hoeft deel te nemen wanneer van te voren vast staat dat het doel van de mediation ook re-integratie is. In een zaak bij de voorzieningenrechter weigerde een werknemer in te stemmen met mediation. Omdat uit niets bleek dat de mediation ook gericht was of kon zijn op re-integratie van werknemer, maar slechts op vroegtijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst, oordeelde de rechter dat het gerechtvaardigd was dat werknemer niet bereid was in te stemmen met mediation. En de opgelegde loonstop door de werkgever was hierdoor niet gerechtvaardigd.

Mediation kan een zeer succesvolle manier zijn om een arbeidsconflict op te lossen. Zeker als beide partijen daartoe bereid zijn. Mocht de werknemer niet willen meewerken aan mediation dan kan dat arbeidsrechtelijke consequenties hebben, tenzij die werknemer daar een goede motivatie voor heeft. Het enkele gegeven dat mediation heeft plaatsgevonden en is mislukt, zou tot de slotsom kunnen leiden, dat de arbeidsrelatie is verstoord en kan ontbinding rechtvaardigen. In een uitspraak van de rechtbank Arnhem-Leeuwarden was de rechter hierover heel stellig. Het zal voor werkgevers dan ook reden kunnen zijn om mediation in te zetten, al dan niet om de strategische reden dat indien mediation mislukt, dit een extra argument kan zijn bij het ontbindingsverzoek. 

Resumerend: mediation is dus niet verplicht. Andere wegen om tot een herstelde arbeidsrelatie te komen kunnen ook acceptabel zijn. Zonder goede redenen weigeren om mee te werken aan mediation kan echter in een later te voeren procedure over ontslag, recht op loon of bij een oordeel over de re-integratieinspanningen gevolgen hebben. 

www.schipperenlof.nl