Jongeren aan de slag in maatschappelijke diensttijd

Algemeen
Local Heroes geven 'workout' aan ouderen in verzorgingshuis.
Local Heroes geven 'workout' aan ouderen in verzorgingshuis. Foto: Begüm Saker

REGIO -  Eenzame ouderen en kwetsbaren mensen helpen. Op verschillende plekken hebben jongeren zich aangemeld voor maatschappelijke diensttijd (MDT). Overal in Nederland zijn projecten gestart onder de noemer #ookditismdt: maatschappelijke diensttijd in coronatijd.

MDT gaat over iets doen voor een ander, talenten ontdekken, ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Er zijn jongeren die digitale huiswerkbegeleiding geven of persoonlijke coaching aan kwetsbare scholieren en statushouders uit de eigen buurt. Bij MDT leveren jongeren een bijdrage aan de samenleving door anderen te ondersteunen. Jeugd tussen 14 en 27 jaar kunnen zich vrijwillig inzetten. Het is de bedoeling dat jongeren er minimaal 80 uur aan besteden in een periode van maximaal 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat 600.000 jongeren openstaan om aan MDT mee te doen.



Local hero Begüm Saker uit Zaanstad zet zich met 'balkonworkouts' in voor ouderen in Wormerveer. Ze maakte van de activiteit bovenstaande video. 

Op de website www.doemeemetmdt.nl/ook-dit-is-mdt/ is een overzicht te vinden van de lopende projecten. MDT is een samenwerking van de rijksoverheid, NJR, NOV, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties.