Vakantie boeken: dit jaar bij de boer

Algemeen
Boerderijcamping de Rodenburghoeve bij Busch en Dam.
Boerderijcamping de Rodenburghoeve bij Busch en Dam. Foto: Yvette van der Does/RM

REGIO - Het nieuwe normaal wordt wat kamperen betreft weer het oude normaal. Herontdek vakantie in eigen land. Vakantie bij de boer behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. Maar wees er snel bij, sommige families hebben met het oog op de corona-maatregelen alvast een plekje naast de stallen gereserveerd. 

100.000 plekken op boerderij prima alternatief verre vliegreizenVoor het begin van de coronacrisis gingen ieder jaar zo'n 5,5 miljoen Nederlanders met het vliegtuig op vakantie naar het buitenland. Die vakantieplannen staan nu in de ijskast.

In ons land wachten ruim 100.000 verblijfsplaatsen op ruim 2.000 boerderijen op de komst van vakantiegangers. Boeren met recreatie hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het opzetten van een unieke tak van onze recreatiesector. Vakantie bij de boer is rustgevend, groen, leuk en leerzaam; in het bijzonder voor gezinnen met kinderen. De maatregelen van de overheid dwingen ons om op zoek te gaan naar vakantiemogelijkheden in eigen land.

Van alles te doen

Boerderijcamping De Rodenburghoeve van Klaas en Linda Rodenburg staat in de Uitgeesterbroekpolder bij Busch en Dam. Het heeft rond de 20 kampeerplaatsen, die tot einde zomer al zijn gereserveerd. Misschien dat ze hier en daar nog een klein gaatje hebben in het seizoen. Boerin Linda: "We hebben een biologisch dynamische boerderij. Onze boerderij ligt dichtbij meren en strand, er is hier van alles te doen in de omgeving. In oktober kregen we al de meeste reserveringen binnen, de meeste mensen komen uit de omgeving en vinden het heerlijk om hier tot rust te komen." 
Een paar jaar geleden heeft de familie een hele nieuwe stal laten plaatsen, waar de koeien vrij in kunnen rondlopen. Boer Klaas neemt elk seizoen de kleine kampeerders mee naar het land, de kinderen mogen dan meehelpen koeien melken. De kampeerplekken zijn ruim opgezet en kijken uit over de weilanden rondom de boerderij.

Combinatie met recreatie

Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel en groen met de levering van maatschappelijke producten en diensten, zoals recreatie. Deze bedrijven verbinden boer en burger en vormen een sector met enorme potentie.

De Boerderijcamping van Klaas en Linda is net als veel andere boeren bedrijven aangesloten bij  Vekabo plattelandsaccomodaties en ASCI. Kijk op deze sites voor andere kampeerlocaties in Noord-Holland.

(I.s.m.: LTO Nederland) 

Linda Rodenburg geeft een rondleiding door de stallen.
Klaas Rodenburg voert de kalferen naast de Boerderijcamping.
Weilanden grenzen aan de boerderij.