'Ik woog 125 kilo en was er he-le-maal klaar mee'

Algemeen
Jolanda Huiting - voor corona - tijdens een van haar wandelingen.
Jolanda Huiting - voor corona - tijdens een van haar wandelingen. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Jolanda Huiting kreeg als 40-jarige vrouw borstkanker en werd vervolgens behandeld met chemo- en hormoontherapie, die leidde tot een vervroegde overgang. Ga er maar aan staan. Drie jaar zat ze depressief thuis, leefde ongezond en woog in die laatste fase 125 kilo. Toen was het genoeg en pakte ze de draad weer op. Jolanda werd als vrijwilliger actief in het naastgelegen wijkcentrum Alkenhorst en begon de wandelclub 'Klaar Mee-Loop Mee'. Dit jaar is er reden voor een klein feestje, want de club bestaat alweer vijf jaar. Jolanda sluit met deze mijlpaal ook weer een fase af, want ze heeft besloten de organisatie over te dragen aan Pauline Hartman.

De wandelclub is steeds groter geworden en organisatorisch komt er heel wat bij kijken. Daar ligt mijn hart niet en Pauline kan dat veel beter dan ik. Ik blijf nog wel wandelen op maandag en zaterdag, dus ze zijn nog niet helemaal van me af, haha. Hoe ik deze coronatijd beleef? Verschrikkelijk! Ik ben een mensenmens, een knuffeldier en houd van menselijk contact. Dat is nu dus lastig en we zullen straks rekening moeten houden met afstand houden; hoe lastig ik dat ook vind."

Tips over voeding

In juli 2015 maakte maakte Joland de pagina Klaar mee loop mee aan op Facebook. Huis van de wijk de Alkenhorst werd de locatie voor de eerste wandeling op maandag morgen 9.30 uur. "Na de grote vakantie begon ik samen met Astrid van LeefSmakelijk voor tips over voeding en ze nam de weegschaal mee. Ik was zo klaar met mijn overgewicht na borstkanker en wilde graag bewegen samen met anderen, klaar mee loop mee was geboren.”

Rijk sociaal leven

"Voor de diagnose was ik zeer actief, had een rijk sociaal leven en had een goede baan. Na de behandelingen kon ik dit allemaal niet meer; zo raakte ik alles kwijt. Ik was depressief, zat dagen binnen en zag het allemaal niet meer zitten", herinnert Jolanda zich nog goed. "Die weegschaal durfde ik écht niet meer op, want ik woog zo'n 125 kilo. Ik was er he-le-maal klaar mee. Ik was net verhuisd naar een huurwoning, pal tegenover wijkcentrum De Alkenhorst. Ik was mijn leven zo zat dat ik wel in actie moest komen. Zo begon ik hier in het wijkcentrum met vrijwilligerswerk; koffiezetten voor de breiclub. Ik wilde ook naar buiten voor wandelingen. Dat was een van de weinige dingen die lukte. Zo ontstond het idee voor een wandelclub, want misschien waren er ook anderen die mee wilden lopen. De Facebookpagina ''Klaar Mee-Loop Mee' was snel gemaakt. Vanaf dat moment ging het hard, want inmiddels zijn er avond- en weekendwandelingen vanuit diverse wijkcentra in Alkmaar. We hebben nu ruim 300 deelnemers en werken in een team van acht begeleiders. Maar euh, 400 wandelaars kunnen we hebben hoor, dus nieuwe deelnemers zijn welkom. Er wordt nog wel eens gedacht dat de wandelingen voor mensen die kampen met een ziekte of overgewicht, maar iedereen is welkom! We hebben diverse afstanden in verschillende tempo's dus voor iedereen is er wel een passende wandeling."

Succes

Waarom de wandelingen zo'n succes werden? Jolanda heeft het antwoord. "Heel simpel! Er gewoon voor anderen zijn met een luisterend oor. Zo eenvoudig is het. De ontmoetingen zijn ontzettend leuk en altijd hoor je weer nieuwe verhalen. Dat was ook een stimulans voor mij om het vol te houden. Die frisse lucht blijft trouwens ook fijn. Die heb Ik het echt nodig om de dag aan te kunnen. Want 's avonds om 19.00 uur gaat bij mij het lichtje uit en ga ik naar bed. Dan slaap ik in één ruk door tot de volgende ochtend. Zo heb ik nog steeds dagelijks veel last van een heftige periode in mijn leven. Het wandelen is een houvast geworden."

Inmiddels werkt 'Klaar Mee-Loop Mee' samen met Alkmaar Sport. "Zo worden we steeds professioneler, terwijl deelname slechts 1,50 euro per keer kost. Met een strippenkaart is het zelfs nog goedkoper! Het succes van onze club komt ook door de geweldige groep vrijwilligers, diëtiste en voedingsconsulente. Zonder hen was ik nooit waar we nu zijn en mijn dank is groot. Als wandelbegeleider blijf ik bij de organisatie betrokken, maar alle administratieve taken kan ik nu loslaten. Ik ga weer op zoek naar een andere uitdaging en daar heb ik veel zin in!"

Binnenkort komt er meer informatie over de start van de wandelingen. Meer weten of meelopen? Kijk op www.klaar-mee-loop-mee.nl of op de Facebookpagina.