'Alkmaar vanaf het water verveelt nooit'

Algemeen
De 'Dinsdaggers' van Odysseus.
De 'Dinsdaggers' van Odysseus. Foto's : vincentdevriesfoto.nl / Vincent de Vries

ALKMAAR - 'Dinsdaggers' noemen ze zichzelf. De groep gepensioneerden, vutters en andere vrijgestelden met een gemiddelde leeftijd van 70+ zijn lid van kanovereniging Odysseus uit Alkmaar. En allemaal vinden ze het heerlijk om gezamenlijk het water op te gaan en juist dat was zo lastig tijdens corona. Maar nu de maatregelen zijn versoepeld, kunnen ze weer doen wat ze het liefste doen: elke dinsdag 25 kilometer kanoën door prachtige natuurgebieden, langs dorpjes of door de binnenstad van Alkmaar.

"Als ik een rondje Bergermeer vaar - en die heb ik al zo'n 750 keer gevaren - kom ik zowel op de heen- als op de terugweg door het centrum van Alkmaar", zegt Jan Vrouwe, die zelf al ruim 33 jaar lid van de vereniging is. "Je beleeft zo'n stad toch anders vanaf het water. Als jong jochie groeide ik hier op en ken dus de mooie straatjes en gevels. Ik herinner me een Luilak, waarbij op het Waagplein stroopbollen werden uitgedeeld. In een van die jaren stond de Waagtoren in de steigers en daar ben ik toen stiekem in geklommen; helemaal naar het bovenste puntje. Prachtig uitzicht natuurlijk. En een blijvende herinnering, want als ik zo door de stad vaar, komen zulke jeugdherinneringen weer boven. Alkmaar vanaf het water verveelt nooit. Ik heb in mijn leven veel gereisd en ben in meer dan veertig landen geweest, maar Alkmaar blijft toch bijzonder."

Broodjes mee en varen maar

De Dinsdaggers varen niet alleen rond Alkmaar, want ze nemen de kano's ook mee in een botenwagen om op andere plekken te varen. "Dit kan nu natuurlijk niet, maar zo hebben we de afgelopen jaren prachtige routes gevaren in Amsterdam, Haarlem, Abcoude. Broodjes, thee, water mee en varen maar. Noord-Holland is prachtig en tijdens het varen, vaar je letterlijk een andere wereld in. Vaak word je een met de natuur en zie je onderweg van alles; prachtige vogels, vissen en vergeet vooral die fraaie wolkenluchten niet. Kanoën is heerlijk en we hebben nog plek voor nieuwe leden. Eigenlijk varen we altijd wel, ook met wind, kou of regen."

Meer weten? Kijk op www.akvodysseus.nl.

Afbeelding