Hoe kom je van de coronakilo's af?

Algemeen
Kom in actie tegen de coronakilo's!
Kom in actie tegen de coronakilo's! (Foto: Pexels.com)

REGIO - Bijna de helft van de Nederlanders is tijdens de intelligente lockdown aangekomen. En het is zeker niet gek dat je dat overkomen is. We leggen je uit hoe dat komt en bovendien hoe je er weer vanaf komt. 

We zijn op dit moment veel meer thuis dan voorheen, bijvoorbeeld omdat er nu veel thuis gewerkt wordt. Als je veel thuis bent heb je meer tijd voor bestaande gewoontes en wellicht zijn er ook een paar nieuwe bijgekomen. Een voorbeeld: Voorheen nam je ’s avonds een koekje uit de koektrommel, nu elke keer als je de koektrommel ziet of als je koffie of thee drinkt. En weet je eigenlijk wel zeker hoeveel koekjes je eet? Of is het pak steeds op magische wijze leeg? Een nieuwe gewoonte zou kunnen zijn dat je een lekker glaasje wijn inschenkt als je staat te koken, nu heb je daar immers tijd voor. Als je daar bij optelt dat je wellicht iets minder bent gaan bewegen omdat je normaal met je collega’s een rondje loopt of naar de sportschool gaat die nu dicht is, dan is het niet gek dat de energiebalans is verstoord en dat je bent aangekomen.

Veel gewoonten doen we onbewust. Daarom is het ook een gewoonte, je hoeft er niet bij na te denken. Vermoed jij ergens onbewuste ‘sluipcalorieën’? Een koekje meer dan je dacht, of een tweede glas wijn waar je eigenlijk helemaal niet over nadenkt omdat je aan het bellen bent?Verander dan bijvoorbeeld eens de locatie. Staat de koektrommel altijd in het kastje linksboven? Dan zet je hem nu in de lade rechtsonder. Elke keer dat je verbaasd in het kastje staat te kijken wordt je geautomatiseerde gedrag even onderbroken en realiseer je je in elk geval dat je op zoek bent naar een koekje. Zodra je je daarvan bewust bent kun je ermee aan de slag. Verzin een nieuwe gewoonte die gezonder is. Vervang een koekje door fruit, eten uit verveling voor de televisie door een rondje wandelen buiten. En een extra glas wijn door een glas water of kopje thee. 

Maak ook een plan om nieuwe gezonde gewoonten aan te leren. Bijvoorbeeld om weer meer te gaan bewegen. Koppel dat aan een bestaande gewoonte of plan het in je agenda en zet een alarm om je eraan te herinneren. Een voorbeeld: Je doet elke dag om 17:00 je computer uit en je gaat voortaan eerst even een half uurtje buiten wandelen. Of, elke keer als je koffie of thee gaat pakken doe je eerst 10 squats. Zowel het aanleren van nieuwe gewoonten als het bewust worden van uit de hand gelopen oude gewoonten is van belang als we ervan uit gaan dat de huidige situatie nog niet zo snel voorbij zal zijn en er de komende maanden nog wel veel thuis gewerkt gaat worden. Wat je ook gaat proberen, onderneem actie! Laat het niet te ver komen zodat je na de Corona-crisis kilo’s bent aangekomen.

Bij de Fitmaker bieden we trajecten van 3 maanden om hiermee aan de slag te gaan. Tijdens een Corona-proof intake gesprek stellen we samen een plan op. Met behulp van een app en coachingsgesprekken gaan we aan de slag op weg naar een gezonde leefstijl met een gezond eetpatroon. Dan verdwijnen die coronakilo’s als sneeuw voor de zon.

Overigens werkt dit ook prima om samen pre-corona kilo’s te lijf te gaan. Meer informatie vind je op www.fitmaker.nl. Via de website kun je ons ook een What’s App bericht sturen, we vertellen je graag meer over onze korte trajecten.