Inkijkje in ode van een Alkmaarse kunstenaar aan zijn stad

Algemeen
Een portret van de Grote Kerk door schilder Hendrik Pieterse.
Een portret van de Grote Kerk door schilder Hendrik Pieterse. Beeld: aangeleverd

ALKMAAR - In consistorie van de Grote Kerk Alkmaar is van 18 juni t/m 13 september een expositie te zien van de schilder Hendrik Pieterse (1889 - 1969). De in Alkmaar geboren schilder haalde zijn inspiratie uit zijn directie omgeving, de stad Alkmaar en de Noord-Hollandse natuur. 

 Hendrik Pieterse liet een enorm en veelzijdig oeuvre achter met stadsgezichten, interieurs, stillevens, portretten en Alkmaar. De expositie 'Portret van Alkmaar' biedt een inkijkje in de ode van Pieterse aan de stad Alkmaar en haar naaste omgeving. Hij vereeuwigde vele prachtige gebouwen en locaties middels onder andere schilderijen en lino-druk. Ook zijn bijzondere schetsen en aquarellen van de Grote Kerk te bewonderen.

Eigen pad

 De Alkmaarse schilder Hendrik Pieterse (1889-1969) werd geboren aan het einde van de negentiende eeuw. Hij begon al op jonge leeftijd volop te tekenen en te schilderen. Pieterse heeft nooit aan de kunstacademie gestudeerd en zich ook niet bij een kunstgroep aangesloten. Terwijl de kunstenaars van de Bergense School donker en expressionistisch werk maakten trok Pieterse zijn eigen pad en werkte juist opvallend vaak met lichtere pastelkleuren. Het werk van Pieterse laat een grote diversiteit aan technieken zien, waaronder olieverf, aquarel, houtskool, pastelkrijt, pen, potlood, linosneden, beeldhouwwerk en grafisch materiaal.

Boek online
De kerk is niet vrij toegankelijk en dient voor zowel de betaalde als de gratis activiteiten vooraf gereserveerd te worden voor een tijdslot. Kijk op Grote Kerk Alkmaarvoor meer informatie en het reserveren van toegangskaarten.