Al vijftig jaar zielsgelukkig in molen B

Algemeen
ALKMAAR 29-05-2020:50 jaar molenaar
ALKMAAR 29-05-2020:50 jaar molenaar (Foto: vincentdevriesfoto.nl Vincent de Vries)

ALKMAAR - Het is een prachtig stukje Alkmaar. De Molenkade, waar nog vier - van de oorspronkelijke zes- molens staan. Pal naast het water van de de Hoornse Vaart en grenzend aan prachtige groen van de Oudorperpolder. Je zal hier maar wonen! Arie en Linie zijn van die geluksvogels die in een van de molens wonen. Al vijftig jaar lang zijn ze zielsgelukkig in Molen B.

"We zijn wel wat ouder, maar hopen hier nog heel lang te wonen!", zegt Linie. "Zolang Arie (75) nog de trap op kan om de molen te laten draaien, blijven we hier. Want in een molen hoort een molenaar en een molen moet blijven draaien, anders gaat ie snel achteruit." Arie: "Dat draaien is op zich geen probleem, want hier is wind genoeg. Vroeger staken mensen wel eens een kaars aan in hun huis om de tochtplekken te traceren. Nou, dat had hier weinig zin want je kaars waaide overal uit, haha. Koud was ook 's winters; steenkoud. Gelukkig is de isolatie met de loop der jaren sterk verbeterd."

Boze blikken

Het wonen in een molen op deze plek is volgens Arie en Linie heerlijk, al zijn er niet alleen maar voordelen. "Een molen laten draaien is vrij arbeidsintensief, als de wieken draaien moet je elke twee uur naar boven klimmen om 'm te smeren en de grote tuin om de molen vergt het nodige onderhoud. Binnen past niet één standaard meubelstuk, dus heb ik nagenoeg alles op maat moeten maken. Maar daar hoor je ons niet over klagen hoor; het hoort er gewoon bij. Met de auto bij de molen komen veroorzaakt nog wel eens wat ergernis bij mensen die niet weten dat we een ontheffing hebben. Dan krijg je boze blikken of opmerkingen omdat wij met de auto een stukje over het fietspad rijden." Dochter Annet heeft het molenaarsbloed ook te pakken en woont in de naastgelegen Molen C en enkele kleinkinderen zijn leerling-molenaar. Zo is er dus voldoende hulp in de nabije omgeving als het even niet meer gaat. Voorlopig zitten ze dus nog helemaal op hun plek op misschien wel het mooiste stukje Alkmaar.