Nieuwe impressies Ringersfabriek

Algemeen
Afbeelding

ALKMAAR - Hurenkamp Architechten & Adviseurs uit Velp gaan De Ringersfabriek restaureren. Op de website toont het bedrijf een aantal nieuwe impressies die een goede indruk geven hoe Ringers er straks uitziet. De fabriek behoort tot het weinige industriële erfgoed dat bewaard is gebleven in Alkmaar. Het complex werd in 1920 opgericht en is tot 1950 in verschillende fases uitgebreid. In de fabriek komen 73 appartementen op de verdiepingen, op de begane grond komen een foodhal, restaurants en kantoren. 

Het plein dat voor de fabriek ligt is officieel omgedoopt tot het Ringersplein en een ontwerp voor de herinrichting vastgesteld. Voor deze buitenruimte van het Ringerskwartier heeft het college van de gemeente Alkmaar het ontwerp van DELVA Landscape Architecture & Urbanism vastgesteld. Dit wordt gefaseerd uitgevoerd. Als eerste wordt het gebied aan de voorzijde van de Ringersfabriek en het Ringers Winkelcentrum opnieuw ingericht. Zo wordt de versteende’ Noorderkade een groene promenade met het Ringersplein als bruisend hart. Het plein wordt voorzien van een waterelement dat ook als podium kan dienen en er is ruimte voor terrassen en evenementen. 

Woontorens

BPD Ontwikkeling - waar de Ten Brinke Group de Ringersfabriek van overnam - blijft als gebiedsontwikkelaar betrokken en ontwikkelt 275 woningen naast en achter de fabriek. Er komen twee woontorens van 50 meter hoog, daar tussenin twee gebouwen van 35 meter. Om kosten te besparen wordt niet meer gekozen voor ondergronds parkeren, maar in de gebouwen zelf. Als de plannen goedgekeurd worden, gaan de eerste appartementen juni 2021 in de verkoop. In maart 2024 moet het project van 275 woningen en 250 ingebouwde parkeerplaatsen afgerond zijn. Voor de vier gebouwen worden drie verschillende architectenbureau's ingeschakeld: KDRA Architecten uit Alkmaar, Faro uit Lisserbroek en het Amsterdamse bureau Levs.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding