Whatsapp om drukte binnenstad te ontlopen

Algemeen
Blijf via Whatsapp op de hoogte van de drukte in het centrum van de stad.
Blijf via Whatsapp op de hoogte van de drukte in het centrum van de stad. (Foto: Pexels.com)

ALKMAAR - Precies weten wanneer het druk is in de binnenstad van Alkmaar? Het kan via de druktemeter via Whatsapp. Zo worden bezoekers geholpen om drukte te mijden en zich aan de 1,5 m afstand te houden. Naast dit whatsappje met een actueel beeld van de drukte in de binnenstad, stimuleren gemeente en ondernemers-organisaties ook het gebruik van reserveringsplatforms voor winkels en horeca om drukte in goede banen te leiden. Weten hoe druk het nu is in de stad? Whatsapp dan naar 06-48529976.

Met de druktemeter is voorafgaand en tijdens een bezoek eenvoudig te zien hoe druk het is in de binnenstad en daarmee te bepalen of het een geschikt moment is om naar het centrum te gaan. Het werkt simpel: je stuurt een whatsappje naar het telefoonnummer van de druktemeter (06-48529976). Je krijgt dan direct een bericht met de actuele drukte. Aan de profielfoto van het automatisch bericht, kun je zien hoe druk het is in de binnenstad. Dit werkt met de kleuren van een verkeerslicht.  

Welke drukte-niveaus zijn er?

Er zijn drie drukte-niveaus. De profielfoto van de whatsapp geeft aan op welke kleur het stoplicht staat. Groen: het is rustig in de binnenstad. Bezoek is geen probleem. Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Het is lastig om afstand te kunnen houden. Je kan beter op een ander tijdstip de binnenstad bezoeken. Rood:  het is TE druk. Het advies is: kom niet naar de binnenstad en kies een andere dag of een ander tijdstip voor een bezoek.

Let op: heeft iemand eerder al een bericht gestuurd, dan krijgt hij/zij geen nieuw antwoord indien de situatie in de stad niet is veranderd. Het laatste bericht is dan nog geldig.

 Hoe wordt het drukteniveau bepaald?

De medewerkers van de meldkamer Handhaving bepalen het drukteniveau aan de hand van de camerabeelden van de binnenstad, de drukte in de parkeergarages, de drukte in de fietsvakken en signalen van de collega-handhavers en politie op straat. Er komen nog extra indicatoren, zoals nieuwe telcamera’s. Op deze manier wil de gemeente bezoek spreiden en de kans op drukte verkleinen. De druktemeter wordt in eerste instantie alleen ingezet voor de binnenstad.