Video

Eerste paal wederopbouw Alkmaarse voetbaltempel de grond in

Algemeen
Overleg tussen Eric Moleman, directievoorzitter Projecten & Bedrijf BAM Bouw en Techniek (l) en AZ Directeur Robert Eenhoorn.
Overleg tussen Eric Moleman, directievoorzitter Projecten & Bedrijf BAM Bouw en Techniek (l) en AZ Directeur Robert Eenhoorn. (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Het was de afgelopen weken een drukte van belang op en rond het AFAS Stadion ter voorbereiding op de realisatie van het nieuwe dak. Zoals bekend stortte een deel van het dak vorig jaar op 10 augustus in, met alle gevolgen van dien.


De gemeente Alkmaar maakte eind juni bekend een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van het stadion. Dit bedrag ontvangt AZ in de vorm van een lening, waar de gemeente garant voor staat. Projectwethouder Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar zei eerder al in de media: "Het instorten van het dak en de corona-crisis zorgden voor twee stevige tegenvallers voor AZ. Deze steun zorgt voor een mooi en vooral veilig stadion voor de vele voetballiefhebbers en de toekomst van Alkmaars eredivisionist."

Geen vertraging

Volgens manager technisch beheer en onderhoud Ron Homan zijn alle demontagewerkzaamheden de afgelopen week zo goed als afgerond. Homan en zijn team hebben er alles aan gedaan om de weg vrij te maken voor de heistelling die afgelopen week is geplaatst. Vandaag, maandag 13 juli, was het zover en ging de eerste paal de grond in. Homan: "De vakantie is weliswaar aangebroken, maar we verwachten in de bouwvak geen vertraging op te lopen. Alles gaat door, zodat de heiwerkzaamheden na de bouwvak zo goed als afgerond zullen zijn."

Ander gezicht

Het slaan van de eerste paal geschiedde maandagochtend onder een stralend zonnetje in het gezelschap van een aantal genodigden. Na het officiële startsein door AZ's Algemeen Directeur Robert Eenhoorn, ging de eerste (van de 260) palen de grond in. Eenhoorn toonde zich verheugd: "Met de bouw van het nieuwe stadion zetten we als club een grote stap vooruit. We verwachten het vernieuwde stadion gedurende komend seizoen te kunnen opleveren. Omdat het dak langer wordt en de gehele constructie wordt vernieuwd, krijgt het stadion straks een heel ander gezicht." Met de reconstructie van het AFAS Stadion is een slordige 20 miljoen euro gemoeid. Eenhoorn: "Naar alle waarschijnlijkheid komen we boven die 20 miljoen uit, maar het werkelijke bedrag is pas bekend aan het einde van de rit. Wat ik wél weet is dat we een heel mooi stadion krijgen."

Ambitieus

Na afloop richtte Eric Moleman, directievoorzitter Projecten & Bedrijf BAM Bouw en Techniek, het woord tot Robert Eenhoorn: "We staan er gelukkig anders voor dan acht maanden geleden toen de eerste contacten tot heropbouw werden gelegd. We stonden voor een uitdagende en ambitieuze opgave, mede ingegeven door alle onzekerheden rondom het corona-virus. We hebben elkaar echter vastgehouden met wederzijds respect en oog voor elkaars belangen. We hebben altijd geloofd in een succesvol project. Met het slaan van de eerste paal is de overgang naar de realisatie ingezet, met daaropvolgend de ingebruikname van het gebouw."

Vertrouwen

AZ's directeur Robert Eenhoorn besloot met: "We hebben hier inderdaad te maken met een intensief project waarin alle partijen hun steentje hebben bijgedragen. Dat is exact wat je nodig hebt bij de uitvoer van een ambitieus plan. Het eindproduct houdt ons allen op de been. Ik heb er alle vertrouwen in dat Alkmaar straks over een stadion beschikt om trots op te zijn. Een stadion dat als voorbeeld kan dienen."