Nieuwe vastpakkers welkom bij de A-judoka's

Algemeen
De A-judoka's trainden (Kars Zoon tweede van links) gewoon door in coronatijd. Ze konden gelukkig buiten terecht bij zwembad Het Baafje.
De A-judoka's trainden (Kars Zoon tweede van links) gewoon door in coronatijd. Ze konden gelukkig buiten terecht bij zwembad Het Baafje. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Dojo 't Loo wordt al tientallen jaren judoles gegeven, ook aan kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dit heet Aangepast Judo ofwel: A-judo! Momenteel zijn er 5 meiden en 5 jongens aan het trainen. De vereniging wil graag nog een paar extra leden aantrekken voor het nieuwe seizoen. Jongens die na het lezen van dit artikel zich willen aanmelden waarschuwen we wel alvast: "Je speelt straks tegen bloedfanatieke meiden."

Iedereen kan lid worden. Het maakt niet uit welke beperking je hebtTijdens de coronacrisis hebben de A-judoka's gewoon door getraind. De trainers maakten vanuit huis trainingsvideo's, die ze opstuurden naar de pupillen. Hoofdtrainer Kars Zoon: "Via de groepsapp konden ze dan de oefeningen in de tuin nadoen, filmen en terug appen. Dat zorgde voor leuke beelden. Na een paar weken konden we gelukkig bij zwembad het Baafje terecht. Daar hebben we nog een paar weken getraind tot aan de zomervakantie."

Om les te kunnen geven heeft Kars zijn ALO opleiding afgerond en een studie psychologie. Ingrid Hoefmans is ook vaste trainer, zij is caesar-therapeut en weet alles over het menselijk lichaam, ze kan goede tips geven voor eventuele alternatieve oefeningen. Vader Johan Zoon zit ook in het team en is A trainer en A scheidsrechter, met jawel: de zwarte band.

Gepaste trainingsschema's

Kars over de mogelijkheden voor geïnteresseerden: "Iedereen kan lid worden. Het maakt niet uit welke beperking je hebt. Kun je iets vastpakken, dan kun je eigenlijk altijd wel meedoen. Tijdens twee gratis proeflessen kijken we met het team naar een gepast trainingsschema en er is per tweetal judoka's altijd een begeleider aanwezig."

Bloedfanatiek

Momenteel trainen in totaal 5 meiden en 5 jongens in het A-Judoteam. De meiden doen daar niet onder voor de jongens. Kars lachend: "Er zijn jongens bij die zijn gewoon bang voor ze, die delven regelmatig het onderspit, de meiden zijn bloedfanatiek."

De A-Judoka's komen in aanraking met alle basisvormen van bewegen. Kars legt uit: "Het bevordert de lichamelijke en motorische ontwikkeling in positieve zin. Alle aspecten van het bewegen: tillen, dragen, duwen, trekken, etc. worden in het judo toegepast. Daarom is het zo'n geschikte sport voor kinderen met bijvoorbeeld een bewegingsachterstand, maar het kan ook een uitlaatklep zijn voor kinderen die hun energie niet makkelijk kwijt kunnen."

Leuk is het ook als de sporters mee kunnen doen aan een toernooi. Jodo 't Loo verzorgt jaarlijks een thuistoernooi, waarbij andere clubs worden uitgenodigd. Maar er zijn ook vechters die meedoen aan toernooien in Beverwijk (internationaal), Assen of Texel.

Meer dan alleen judo

Dojo 't Loo is een sportvereniging met circa 300 leden en een breed aanbod van vechtsport, zelfverdediging en conditiesporten. De accommodatie trekt leden uit de hele regio: gemeente Castricum, - Alkmaar en daarbuiten. De meeste kinderen worden door hun ouders gebracht, maar er zijn ook sporters die zelfstandig naar de training komen zoals Wesley uit Bergen, hij komt op de fiets.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen tussen ongeveer 8 en 20 jaar (maar ouder kan ook) en starten woensdag 19 augustus. Meedoen of vragen? Neem contact op met de ledenadministratie, bereikbaar via tel.: 06-23057940 of stuur een email aan: ledenadministratie@dojotloo.nl. De eerste twee lessen zijn altijd gratis en vrijblijvend. Dojo 't Loo is gevestigd aan Bergeonstraat 28 in Heiloo. Kijk ook op de website van Dojo 't Loo  en Facebook.