'Het is een mooi verhaal geworden'

Algemeen
Vijf mannen tijdens 'De 50 van Alkmaar'.
Vijf mannen tijdens 'De 50 van Alkmaar'. Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Harry van de Kuijt kijkt met een glimlach terug op de 'De 50 van Alkmaar'. Samen met Inico Geels, Hans Maarten Parigger, Martin de Graaf en Cees Geelings liep hij zaterdag 25 juli vijftig kilometer door de gemeente Alkmaar om geld op te halen voor 't Praethuys. Die dag begon 's ochtends vroeg toen het wekkertje om half vier afging.

Ruim 22.000 euro voor 't Praethuys

"Na een onrustige nacht vol adrenaline stonden we om kwart over vier bij de Koedijker Vlotbrug en tot onze verbazing werden daar opgewacht door een bus van sportorganisator Le Champion en een groepje van ruim twintig bekenden om ons uit te zwaaien. Nou, daar hadden we écht niet op gerekend dus gingen we op vleugels weg. Onderweg hadden Le Champion en vrijwilligers van 't Praethuys pleisterplaatsen ingericht waar we koffie en broodjes kregen. Bovendien werden daar onze stramme ledematen gemasseerd om weer door te kunnen. Nou, dat wisten we helemaal niet van tevoren en dat zorgde er echt voor dat de hele wandeltocht een feestje werd."

Op de berrie

Dat feestje eindigde halverwege de middag in het centrum van Alkmaar. "We kwamen even na drie uur op het Waagplein aan waar kaasdragers ons op een berrie dwars door de stad naar de Grote Kerk brachten. Daar werden we onder meer ontvangen door burgemeester Piet Bruinooge die de cheque van 22.356 euro in ontvangst nam. Dat het zo'n enorm bedrag zou worden, zagen we niet aankomen. In het begin hadden we sponsors van vijf of tien euro, maar daar kwamen steeds grotere bedragen bij. Er was zelfs een donateur van 4000 euro! Uiteindelijk vonden we 200 donateurs die gezamenlijk dit mooie bedrag bij elkaar brachten. Schitterend voor 't Praethuys natuurlijk, maar ook ontzettend nodig. Want door het niet doorgaan van nagenoeg alle evenementen missen zij veel benefietinkomsten. Gelukkig hebben wij daar iets aan kunnen doen."

Prachtige tocht

Vorig jaar juli stortte de wereld van Harry even in toen hij te horen kreeg darmkanker te hebben. Bij zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en goede vrienden vond hij een luisterend oor. "Dat doen ze ook in in 't Praethuys waar je met veel vrijwilligers en lotgenoten kunt praten over het kankerspook dat rondgaat in je hoofd. Dat heeft me echt doen beseffen hoe waardevol een organisatie als 't Praethuys is. Inmiddels ben ik weer 'gezond' verklaard en wilde graag iets doen voor 't Praethuys. Het is al met al een mooi verhaal geworden, een prachtige tocht voor een mooi doel. Eenmaal thuis nam ik een glaasje wijn om vervolgens volledig uitgeteld en voldaan mijn bedje in te rollen!"


Een cheque van 22.356 euro voor 't Praethuys.