Geen subsidie meer voor Unieke Zaken

Algemeen
Geen subsidie meer voor Unieke Zaken (Foto: Erna Faust)
Geen subsidie meer voor Unieke Zaken (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Theatergroep Unieke Zaken uit Alkmaar verliest per 1 januari 2021 haar subsidie van de Rijksoverheid. Het theatergezelschap maakt en speelt sinds 1990 theaterverhalen voor iedereen die jong is, of zich jong voelt: verhalen die een ode zijn aan de fantasie, het spel en het leven. Per 1 januari 2021 wordt hun werk echter onmogelijk; na ruim twintig jaar van subsidies door de Rijksoverheid en het Fonds Podiumkunsten, besloten beide instituten de aanvraag voor de periode 2021-2024 niet te honoreren. 

Nederland kent twee belangrijke meerjarige subsidieprogramma’s voor de podiumkunsten: de Basis Infrastructuur (BIS) waartoe de instellingen behoren die direct worden gefinancierd door de Rijksoverheid. Daarnaast bestaat het Fonds Podiumkunsten (FPK). De afgelopen acht jaar werd Unieke Zaken ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, de jaren daarvoor afwisselend door het Rijk en het FPK. Beide beoordelaars hebben echter besloten de aanvraag af te wijzen. Dit betekent dat de ruim €250.000 die het gezelschap jaarlijks ontving om hun werk mogelijk te maken, per 1 januari 2021 vervalt. 

De toekomst

Unieke Zaken speelt aankomend seizoen desondanks een boordevol programma met de geplande reprises van IEORG IDUR en APOLLO 11 en de nieuwe productie TAFELTHEATER 1: DE NEUS. Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk.