Worden wij geregeerd door onze hormonen?

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra, Healthy-Ageing Adviseur. (Foto: aangeleverd)
Graciela Hoekstra, Healthy-Ageing Adviseur. (Foto: aangeleverd)

Wij vrouwen krijgen er tijdens ons leven regelmatig mee te maken; onze HORMONEN die op hol slaan. Je kunt er een soort haat-liefdeverhouding mee hebben en dan vooral met de twee bekendste en belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron). Enerzijds zorgen ze voor jouw vrouwelijkheid in optima forma en anderzijds dragen ze er helaas aan bij, dat je soms kunt transformeren in een boosaardige heks of dan juist weer in een bang en onzeker vogeltje. “Hoe kan dit toch?”, vraag je jezelf soms af. “Ben ik dit echt zelf? Of zijn het de hormonen die mijn gedrag en gevoelsleven zo kunnen beïnvloeden?”. Ik kan je zeggen dat het - gelukkig maar - meestal het laatste betreft, het zijn écht de hormonen die hier de touwtjes in handen hebben. De hoogste tijd dus om onze hormonen eens onder de loep te nemen en de regie weer terug te pakken!

Wat zijn hormonen eigenlijk? Dat zijn stoffen die aangemaakt worden op verschillende locaties in het lichaam, zoals in de schildklier, de bijnieren, de eierstokken en bij de man (testosteron) in de zaadballen. Het zijn kort gezegd chemische boodschappers die onze vruchtbaarheid, stofwisseling en zelfs onze stemming beïnvloeden. Als er iets niet helemaal goed gaat in het lichaam, dan kan er een hormonale disbalans optreden. Een disbalans houdt in, dat je een teveel of een te weinig van een bepaald hormoon (ten opzichte van een ander hormoon) in het lichaam hebt. De twee bekendste perioden van hormonale disbalans zijn uiteraard de pubertijd en de menopauze. Naarmate vrouwen ouder worden krijgen zij vaker last van hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus. De cyclus wordt meestal wat onregelmatiger en korter met het verstrijken van de jaren. Vrijwel altijd is er dan sprake van oestrogeendominantie (dit komt omdat oestrogeen dan niet zo goed wordt afgebroken door het lichaam) en een progesteron-tekort. Ben je inmiddels boven de 35 jaar, dan is de kans op een tekort aan progesteron zeker aanwezig.

Ook kunnen vrouwen last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS). Je ondervindt dan vooral klachten in de tweede helft van de cyclus. De klachten kunnen matig tot zeer ernstig van aard zijn. Soms zijn de mentale klachten dusdanig ernstig dat er door een huisarts zelfs een antidepressivum wordt voorgeschreven. Helaas is niet iedere huisarts even gespecialiseerd (of geïnteresseerd) in deze hele specifieke en vaak ook onbegrepen klachten. Maar geen nood, gelukkig zijn er zogenaamde Care for Woman-specialisten die prima kunnen adviseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken zoals de anticonceptiepil. Sommige vrouwen gebruiken namelijk al jaren dezelfde anticonceptiepil, terwijl deze al lang niet meer geschikt is voor de levensfase waar zij zich in bevinden. Wellicht kunnen zij veel beter overschakelen naar een andere vorm van anticonceptie of zelfs naar bio-identieke hormonen al dan niet in combinatie met een anticonceptiemiddel, zoals een spiraal. Ga daarom ook eens na bij jezelf hoe jij je voelt bij de anticonceptie die je momenteel gebruikt. Heb je fysieke klachten zoals; regelmatig hoofdpijn, pijnlijke en opgezette borsten, een onrustige huid of een lager libido? Of mentale klachten zoals; stemmingswisselingen en depressiviteit, etc.? Neem dan eens contact op met een specialist. Het gaat namelijk wel over jouw mentale en fysieke gezondheid! 

En dan voor de vrouwen die de 45 zijn gepasseerd; realiseren jullie je eigenlijk wel, dat de overgang waarschijnlijk al zijn intrede heeft gedaan? Ik merk dat maar weinig vrouwen in deze leeftijdsgroep met dit onderwerp bezig (willen) zijn. De meeste vrouwen krijgen alleen van de gedachte “ben ik in de overgang?” de rillingen. Terwijl zij er juist veel meer baat bij zouden hebben om bijvoorbeeld op tijd te beginnen met het innemen van extra suppletie om onder andere de botten sterk te houden en ook de slijmvliezen te ondersteunen. De huid wordt in deze fase droger en het haar wordt brozer, de botten poreuzer en de slijmvliezen droger. Dit is het gevolg van het feit dat de oestrogeenspiegel al begint te dalen in de perimenopauze, dit is de periode vóórdat de menopauze zijn intrede doet en dit is dus feitelijk het begin van de overgang. Gemiddeld begint de menopauze rond de leeftijd van 51 jaar (de menopauze is het moment van de laatste menstruatie). Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt dus de overgang genoemd. De duur ervan is voor iedere vrouw weer anders, soms kan het wel tien jaar duren. In deze periode kan je eventueel gebruik maken van bio-identieke hormonen die de oestrogeen- en de progesteronniveaus in het bloed weer iets omhoog brengen en stabiliseren. 

Er zijn overigens ook veel natuurlijke producten die al kleine wondertjes kunnen verrichten voor de hormoonbalans. Ik adviseer altijd om eerst daarmee te beginnen. Zoals DIM, een belangrijk stofje dat als supplement te koop is en ook bijvoorbeeld in broccoli zit. Het helpt bij een goede oestrogeenbalans en -afbraak. Of denk bijvoorbeeld aan MACA, een Peruaans knolgewas die ook wel de “Peruaanse ginseng” wordt genoemd. Dit helpt de hormonen te stabiliseren en daarnaast bevat het calcium voor de botten en vele andere vitaminen (vooral rijk aan de B-vitamines en eiwit). Je krijgt er meer energie van en het werkt zelfs libido-verhogend. Ook MEMBRASIN (Rijk aan Omega 7) is onmisbaar, het heeft een positieve uitwerking op de slijmvliezen, zoals voor de mond, ogen, vagina en baarmoeder. Ook kun je, tot slot, gebruik maken van producten met fyto oestrogenen erin, zoals Hop. Of Zilverkaas, met zijn bijzonder werkzame antioxidanten die een gunstige invloed hebben op het hormoonstelsel. Los van dit soort suppletie is het vooral belangrijk om stress te reduceren (bijvoorbeeld door meditatie en yoga) en voldoende lichaamsbeweging te hebben. Het is namelijk bewezen dat vrouwen die er een gezonde levensstijl op na houden, vaak minder hevige klachten ervaren tijdens de overgang en over het algemeen ook minder PMS klachten hebben. 

Kortom; met de juiste hormonale balans, gezond eten en genoeg beweging pak jij de regie weer terug!

Dit keer een foto samen met mijn kleinzoon Wim. Ik ben weliswaar nog niet in de menopauze beland, maar ik ben al wel een hele trotse en gelukkige oma!

Met een gezonde groet, 

Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

gracielahoekstra@gmail.com

Telefoon: 0628049449