Piet Bruinooge: ‘Ik ben vooral dankbaar’

Algemeen
Piet Bruinooge: 'Ik ben vooral dankbaar'
Piet Bruinooge: 'Ik ben vooral dankbaar' Foto's: VINCENTDEVRIESFOTO.NL

ALKMAAR - Even naar buiten voor de foto. Burgemeester Piet Bruinooge - gekleed in fraai, blauw pak en bijpassend schoeisel - neemt een zijdeur van de Prinsenzaal om de binnentuin van het stadhuis te bereiken. Na de foto neemt Bruinooge deze versnelde route weer om via de oude gangen van het stadhuis zijn spreekkamer te bereiken. Hier vertelt hij over zijn afscheid, hobbels en hoogtepunten. Kortom, hoe kijkt Piet Bruinooge terug op veertien jaar burgemeesterschap?

“Het is even wennen en het blijft een raar gevoel te beseffen dat ik hier straks niet meer ben. Als ik ‘s ochtends naar het stadhuis loop, word ik regelmatig twee of drie keer onderweg op straat aangesproken. Vanochtend dus ook. Daar geniet ik heel erg van, want als burgemeester moet je er ook echt voor de mensen zijn en tussen de mensen staan. Een burgemeester kan altijd ‘aan’ staan, maar ik heb geleerd om het ook los te laten. Iets wat noodzakelijk is om het vol te houden en juist dat loslaten lukt nu niet meer. Daarom heb ik - zoals ik in mijn afscheidsbrief al schreef - deze beslissing voortijdig te stoppen met pijn in het hart genomen. Ik ben geen alfamannetje dat maar stoer wil zijn; ik durf me kwetsbaar op te stellen omdat ik vind dat mensen recht hebben op het eerlijke verhaal.”

Mooi plekje

Bruinooge zegt de stad te gaan missen én de mensen met wie hij jarenlang samenwerkte. “Ik zit nu middenin het afscheid nemen. Ik kan helaas niet overal langs om persoonlijk gedag te zeggen, maar heb al een aantal mensen en organisaties bezocht. Ik heb prachtige afscheidscadeaus gekregen van onder meer de brandweer en Stichting Intocht Sint Nicolaas. Die krijgen een mooi plekje in mijn nieuwe werkkamer in Middelburg.”

Hoogtepunten

Veertien jaar burgemeesterschap van Alkmaar leverde Bruinooge mooie verhalen op. “Het EK Wielrennen, het kampioenschap van AZ zijn echt gebeurtenissen die Alkmaar op de kaart hebben gezet. Maar ik word net zo blij van kleine overwinningen. Zo fietste ik laatst de stad in voor een broodje kebab en die ondernemer bedankte me omdat hij zo goed op weg is geholpen door de gemeente Alkmaar. Het is fijn zoiets te horen, want dat is uiteindelijk ook waar je het voor doet. Ook ben ik blij dat we de Achterdam veiliger hebben gemaakt, want daar gebeurde van alles wat niet door de beugel kon. Het kostte de nodige rechtzaken, maar uiteindelijk heeft de rechter mij in alles gelijk gegeven.” In 2011 besliste de Raad van State dat burgemeester Bruinooge een Achterdam-exploitant terecht in 2008 geen nieuwe exploitatievergunning gaf. Dieptepunten zijn er voor de burgemeester ook, maar die wil hij niet benoemen. “Ik wil vooral dankbaar zijn dat ik dit werk heb mogen en kunnen doen. Of ik ergens spijt van heb? Daar zeg ik volmondig ‘nee’ op. En natuurlijk kun je achteraf zeggen dat je met de wijsheid van nu in het verleden anders zou handelen, maar achteraf kijk je de koe in een bepaald lichaamsdeel.”

Geen geraniums

Wie denkt dat de burgemeester begin oktober zijn ambtsketting afdoet en achter de geraniums kruipt heeft het mis. “Een hengel kopen en gaan vissen? Nee, dat past niet bij mij. Ik wil wel bezig blijven en actief deelnemen aan de maatschappij. Dat gaat ook echt wel gebeuren want ik ben al gevraagd door een aantal organisaties om iets voor ze betekenen. Voordat ik daar aan begin, zal ik rust houden.”

Hoe wil Piet Bruinooge herinnerd worden? “Mmm... vooral als burgemeester van álle Alkmaarders, dat ik benaderbaar was en tussen de mensen leefde. De belangrijkste taak van een burgemeester is alle neuzen dezelfde kant op krijgen. En dat is niet altijd makkelijk, maar van groot belang. Een tip voor mijn opvolger? Ik wil liever niet over mijn graf regeren, maar als ik dan toch iets moet zeggen: investeer in de contacten met het verenigingsleven, want zij vormen de ‘backbone’ van de samenleving in de stad. Tot slot wil ik graag nog iets zeggen tegen alle Alkmaarders. Houd van elkaar en houd rekening met elkaar. Juist nu in deze lastige tijden moeten we naar elkaar blijven omkijken. Dan kun je alleen maar sterker uit deze crisis komen.”

Afbeelding