Samen de strijd aan tegen armoede

Algemeen
Samen strijden tegen armoede.
Samen strijden tegen armoede. (Foto: Roy Beusker)

REGIO - Zaterdag 17 oktober wordt stilgestaan bij het feit dat bijna 1 miljoen mensen in Nederland dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden. Nu er bovendien weer striktere maatregelen in verband met corona zijn aangekondigd wordt het onderwerp ‘armoede’ nog relevanter. Humanitas Noord-Kennemerland blijft, ook in deze complexe tijden, zich keihard inzetten in de strijd tegen armoede. Wij zijn er voor jong en oud en bieden een steun in de rug waar nodig. Onze vrijwilligers staan voor u klaar.

Volgens cijfers van het CPB en SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) leeft ongeveer 5,3 procent van de bevolking (een kleine 900.000 inwoners) van een inkomen onder de armoedegrens. Dat percentage zal tussen 2021 en 2035 stijgen naar 6,8 procent. Met de aanhoudende coronacrisis is de verwachting dat financiële problematieken alleen maar zullen toenemen. Ook jongeren blijken een zeer kwetsbare doelgroep (Nu.nl, 2020). Mensen die langer dan een jaar in armoede leven lopen een groot risico daar niet meer uit te komen. Dat komt onder andere door de stress en schaamte die zo’n situatie oplevert. Die maakt dat mensen minder actie ondernemen om uit de armoede te komen (Trouw, 20.07/10 blz. 17). Het belang van vroegtijdige signalering, hulp vragen en hulp bieden kan niet genoeg worden benadrukt. Humanitas denkt hierin graag mee en heeft als doel om in samenwerking met maatschappelijke instanties en gemeenten meer mensen die worden geconfronteerd met armoede en/of schuldproblemen weer op eigen benen te krijgen of in een meer beheersbare situatie te kunnen krijgen. Samen mensen met (mogelijke) financiële problemen eerder vinden, bereiken en helpen; je staat er niet alleen voor. De twee projecten die zich hier specifiek op richten zijn:

Thuisadministratie

Thuisadministratie: Laagdrempelige en vrijwillige hulp om je financiën en administratie op orde te brengen en te houden. Enkele voorbeelden: het ordenen en uitzoeken van post, overzicht maken van inkomsten en uitgaven, schulden in kaart brengen, budgetteren of het aanvragen van toeslagen.

Get a grip

Get a grip: Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Heb je vragen over geldzaken of problemen met instanties? Krijg grip op je money! Enkele voorbeelden: Overzichtelijk krijgen van geld- en regelzaken, meedenken en uitleggen van zaken waar je recht op hebt (bijvoorbeeld zorgtoeslag), ondersteunen in het aanpakken van schulden, helpen keuzes te maken qua geld. Neem contact op of bezoek onze website www.humanitas.nl / www.gripopjemoney.nl. Humanitas Noord Kennemerland is te vinden aan Scheldestraat 24 C in Alkmaar. Meer info: www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland, 072 5401800 of kantoor.noord-kennemerland@humanitas.nl.