Alkmaarse horeca overweegt juridische stappen

Algemeen
Alex Karten en Nick Hijnen vóór corona.
Alex Karten en Nick Hijnen vóór corona. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Nu de horeca op slot gaat, beramen de Alkmaarse ondernemers zich op stappen. Deze week werd het idee geopperd om ondanks de coronaregels uit Den Haag ‘gewoon’ open te blijven. Een scenario dat juridisch wordt onderzocht.

‘Voor de tv zit word je wel gefrustreerd en boos’

“We laten onderzoeken wat hierin de mogelijkheden zijn”, zegt Alex Karten, mede-eigenaar van restaurant De Twee Vrienden aan de Laat. Samen met Hans Bezembinder verwoordden ze dinsdag op de website rodi Alkmaar het machteloze gevoel van de Alkmaarse horeca-ondernemers. Dat gevoel is er na de persconferentie die avond niet beter op geworden. “De plannen waren natuurlijk al grotendeels uitgelekt, maar als je dan voor de tv zit word je wel gefrustreerd en boos. Als je dan hoort dat restaurants volgens het Outbreak Management Team (OMT) wél open hadden mogen blijven, word je alleen maar bozer.”

Statement

Voor de persconferentie leefde het idee ‘gewoon’ open te blijven, als statement. “Niet iedereen wil daar in meegaan. Het risico van een boete van 10.000 euro wil niet iedereen nemen en dat is te begrijpen. Naast het juridische deel werken we uiteraard ook aan plannen voor take-away’s. Die wilden we combineren met wijnarrangementen, maar nu er na 20.00 uur helemaal geen alcoholverkoop meer mag, wordt ook dit lastiger. Je probeert als startende ondernemer gewoon je hoofd boven water te houden. Ik wil ook met mijn kindje van 4 niet op straat komen te staan! De protestmars - om het overlijden van de horeca te herdenken - zou woensdagavond plaatsvinden, maar omdat we deze laatste avond later mogen openblijven is dit nog even uitgesteld.”

Binnenkort wordt het 'overlijden' van de Alkmaarse horeca herdacht.