Woningmarkt blijft extreem krap

Algemeen
Ondanks de crisis worden woningen als warme broodjes verkocht.
Ondanks de crisis worden woningen als warme broodjes verkocht. (Foto: Adobe Stock)

ALKMAAR/REGIO - De krapte op de woningmarkt is extreem en verkeert op het laagste niveau van de eeuw. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van het 3e kwartaal die Leygraaf presenteerde.

Ten opzichte van het 3e kwartaal 2019 zijn er 16,9% meer woningen verkocht en de transactieprijs steeg met 9,4% naar €360.000. Maar liefst 54,6% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. en het woningaanbod is met 27,8% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Zo is de woningmarkt van de regio Noord-Kennemerland is in het derde kwartaal verder verkrapt. Het aanbod op de woningmarkt heeft het record aantal transacties in het 3e kwartaal niet bij kunnen houden. In het afgelopen kwartaal zijn er maar liefst 788 woningen verkocht. Dat is een stijging van 16,9% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee is de keuze voor woningzoekers verder beperkt. Het afgelopen kwartaal zijn er maar 445 woningen aangeboden, wat een daling is van 27,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit heeft geleid tot een stijging van de transactieprijzen van 9,4% naar €360.000.

Ondanks de vele transacties, zijn er grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee gaat de prijsontwikkeling verder omhoog. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. Op korte termijn is een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal voor de regio Noord-Kennemerland op 1,7 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Een consument kan bij zijn zoektocht nog niet eens uit twee woningen kiezen, terwijl normaal gesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen moet zijn.