Rugby als middel, steun en omslagpunt

Algemeen
Turn-Over uit Alkmaar en De Harde Leerschool werken samen aan een uniek re-integratie programma
Turn-Over uit Alkmaar en De Harde Leerschool werken samen aan een uniek re-integratie programma (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Twee organisaties slaan de handen in één en zijn begint oktober gestart met een uniek re-integratie programma. Door middel van rugby en met behulp van intensieve programma’s wordt het gedrag van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt positief beïnvloed om hen te helpen aan een baan of opleiding.

Onder behoud van eigen identiteit starten de organisaties Turn-Over uit Alkmaar en De Harde Leerschool een eerste project waarbij zij zich richten op gedetineerden en ex-gedetineerden.‘Mooier kan het niet,’ zegt Ed Oskam, algemeen manager van De Harde Leerschool, trots wanneer hij begint te vertellen over het nieuwe project Rugby Als Middel.

Oskam wordt in contact gebracht met Joeri Peperkamp, oprichter en eigenaar van Turn-Over. Peperkamp zet zich met zijn organisatie op dat moment zeven jaar in voor vastgelopen jongeren en is op dat moment drie jaar actief in het begeleiden en behandelen van minderjarige gedetineerden en ex-gedetineerden. ‘Die doelgroep moet kansen krijgen en kansen pakken,’ aldus Peperkamp. Ook Danen wordt direct betrokken. ‘Hij is ontzettend gemotiveerd en zonder Dirk Danen was het project nooit gekomen tot waar het nu is.’ De drie mannen pakken van Turn-Over en De Harde Leerschool de beste punten en vormen het tot een nieuw project speciaal gericht op gedetineerden en ex-gedetineerden. Rugby Als Middel stuurt op kernwaarden (passie, respect, discipline, integriteit en solidariteit), talentontwikkeling en de zelfredzaamheid van de deelnemers. Hierdoor is iedereen in staat concrete stappen te maken richting werk of opleiding én in het privéleven.

Meer weten? Kijk op www.turn-over.nl of www.dehardeleerschool.nl.