Burgerinitiatief: ‘Bescherm de natuur in het Geestmerambacht’

Algemeen
Tiny Zandbergen.
Tiny Zandbergen. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK – Het Burgerinitiatief, onder leiding van voorzitter Tiny Zandbergen, opgericht in 2015, heeft tot nog toe succesvol de plannen voor een Beachpark (plan uit 2010) in Natuur Netwerk Nederland kunnen tegenhouden.

‘’Daar waren we toen erg blij mee. Nu staan deze plannen toch weer prominent in de concept Visie naast alle andere ontwikkellocaties,’’ zegt Zandbergen, die samen met burgers uit Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar alle mogelijkheden wil aangrijpen om dit plan naar de prullenbak te verwijzen.

Wordt Geestmerambacht een pretpark?

Om de financiële tekorten te ondervangen is nu door het Recreatieschap Geestmerambacht een concept Visie opgesteld.

‘’Er wordt gekozen voor een economisch verdienmodel. Er dient geïnvesteerd te worden in ‘ontwikkellocaties’, zoals een hotel, wellness- voorziening, beachpark, windmolens, zonneparken, vakantiepark, uitbreiding evenemententerein, landhuizen enzovoorts. Wij vinden als Burgerinitiatief dat in deze concept Visie in hoge mate wordt uitgegaan van wensdenken: beoogde te verwachten initiatieven van ondernemers, financiële opbrengst en de aanname dat deze ontwikkelingen kunnen samengaan met het versterken van natuurwaarden.

De biodiversiteit in Nederland is met 85% afgenomen.

‘’Dit heeft alles te maken met gebrek aan en verloren gaan van de leefruimte voor planten en dieren. Het Geestmerambacht heeft de mogelijkheid een bijdrage te kunnen leveren aan een verhoging van de biodiversiteit. Deze kans is eenmalig. Wat eenmaal bebouwd is komt als leefgebied niet meer terug.’’

De huidige bijdrage per inwoner van Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard is ongeveer twee euro per jaar. Een verhoging naar bijvoorbeeld vijf euro per inwoner zou de weg kunnen zijn naar beheer in eigen hand, zonder jarenlange, overlast gevende bouw- en investeringsprojecten met onzekere financiële opbrengst. Ook in de concept Visie van het recreatieschap wordt uitgegaan van een tekort van 480.000 euro, waarvoor gemeenten opdraaien. Dit betekent sowieso een verhoging van € 2,- naar € 4,40 per inwoner.

Concept visie

Het Recreatieschap Geestmerambacht heeft kortgeleden haar concept Visie aangeboden aan de gemeenteraden van Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar. ‘’Ik heb nog spreektijd aangevraagd in de gemeente Alkmaar. We willen er alles aan doen om deze plannen voor het Geestmerambacht te stoppen. Recreatie en natuur kunnen goed samengaan, mits met wederzijds respect, beheer gericht op bescherming en ontwikkeling van natuur en groene ruimte. Grootschalige bouwactiviteiten en intensieve recreatie passen daar niet bij.’’

Het Burgerinitiatief heeft tot nog toe succesvol de plannen voor een Beachpark tegengehouden.